Húsz perc alatt, jutányosabb áron készülhet el a tökéletes házi granola

Körülbelül az ötödik futottak még kategóriás, túlárazott granola után mondja az ember azt, hogy inkább zabkására vált, vagy jó lesz csak simán a müzli vagy pehely. Drágák a granolák, és ízben sem mindig hozzák azt, amire számítunk. Viszont roppant egyszerűen el lehet őket készíteni otthon is, így legalább tudjuk, mi van benne, és bármikor reprodukálhatjuk a bevált receptúrákat. Mutatunk is párat!

A legjobb a granolakészítésben, hogy akár maradékokból is összedobhatjuk, de azért nem árt egy kis tudatosság, hogy tényleg a legfinomabb variánsokat fogyasszuk reggelire. Tejjel, sűrű görög joghurttal, gyümölcsökkel, pohárkrémekhez, vagy magában is fogyasztható, sőt meglepő, de még salátákhoz is jól passzolhat.

Ami mindenképp legyen otthon a granolához:

  • zabpehely: finomra vagy durvára őrölt
  • magvak: a lehetőségek végtelenek. Napraforgómag, mogyoró, dió, pekándió, mandula, pisztácia...
  • édesítőszer: a legjobb, ha méz, juharszirup, agavészirup, vagy bármilyen hasonló jellegű, természetes cukrot használhatunk
  • zsiradék: sokan az olvasztott kókuszzsírt preferálják, de olívaolaj, repceolaj is jól jöhet
  • fűszerek, aromák: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, gyömbér, kurkuma, matcha, kakaó, vanília...
  • aszalványok: mazsolák, kókusz, bogyós gyümölcsök

A koreográfia mindig ugyanaz: egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd egy másik tálban elegyítjük az édeset és a zsiradékot.

Mielőtt összekevernénk őket, a magok és a zabpehely felét akár aprítógépen össze is törhetjük, hogy többféle méret és állag találkozhasson, de ez nem esszenciális lépés. A két tál tartalmát összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük, és 25 perc alatt megsütjük. Egyszer érdemes átforgatni a piruló masszát, hogy minden része ugyanolyan ropogós legyen. Légkeveréses sütőben 155 fokon süssük, simában 175 fokon. Ha kész, hagyjuk hűlni, aztán helyezzük egy jól záródó csatos üvegbe. Az aszalványokat sütés után dobjuk hozzá, ha kell szeletelve, vagy egészben.

A mennyiségek egy literes csatos üveget töltenek meg (kb. 60 dkg lesz belőlük).

Csokis-kókuszos granola

  • 140 g zabpehely
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 3 ek. kókuszreszelék
  • 2 ek. kókuszchips
  • 1 csipet só
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. zsiradék

Mogyorós-barackos granola

  • 140 g zabpehely
  • natúr földimogyoró
  • 1/2 ek. fahéj
  • 1 csipet só
  • 3 ek. juharszirup
  • 1 ek. mogyoróvaj
  • 2 ek. egyéb zsiradék
  • sütés után aszalt sárgabarack és csokoládéreszelék

Almáspités granola

  • 140 g zabpehely
  • 90 g reszelt alma
  • 1/2 ek. fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerencsendió
  • 1/2 tk. őrölt szegfűszeg
  • 1/2 tk. őrölt gyömbér
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. zsiradék

Sokmagvas granola

  • 140 g zabpehely
  • 1 csipet só
  • natúr földimogyoró
  • mandula
  • pisztácia
  • kesudió
  • napraforgómag
  • pekándió
  • 3 ek. méz
  • 3 ek. zsiradék
  • sütés után mazsola

Datolyás-mandulás granola

  • 140 g zabpehely
  • natúr mandulapálcikák
  • 1 csipet só
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 ek. juharszirup
  • 3 ek. zsiradék
  • sütés után apróra vágott aszalt datolya

Ez is érdekelhet:

Igazi olasz pastatippek és három isteni tésztaétel receptje

Öt emberből legalább háromnak kedvencei a tésztaételek. Megmutatjuk a mi favoritjainkat, melyek nem csak bezártság idején jönnek jól.

(Fotók: Unsplash)

reggeli | zab | házi granola | magvak | receptek | granola

FOLYTASD EZZEL

Merész kampánnyal robban be a Reebok új kollekciója

A modern luxus nyomában a Range Roverrel

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Tényleg ez a világ legjobb luxusterepjárója? Most kiderül!
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom