Az eltűnt expozíciós idő nyomába eredhetünk egy különleges kiállításon

2023. október 14-én nyílik Hegedűs 2 László Munkácsy- és Balázs Béla díjas vizuális művész, Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítása a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

A tárlat a múlt, az eltűnt idő vizuális feldolgozását jeleníti meg. Egy ismeretlen családi fotóalbum képeinek transzformálásával, egy ismeretlen személy ismeretlen élettörténetének nyomait mutatja be a kiállítási teret betöltő periodikus fázisképeivel.

Valaki, valamikor, valahol.

A képek lírai érzékenységgel, a hangok, színek, illatok, érzelmek vizuális képekbe illesztésével azt a technikát követik, amit az elbeszélő irodalom klasszikusa, a kiállítás címével megidézett Marcel Proust is alkalmazott Az eltűnt idő nyomában című regényében.

Hegedűs 2 képköltészetének középpontjában egy nő élettörténete áll, egészen apró gyerekkorától érett, felnőtt koráig. Itt megszakad az élettörténet rögzítése és csupán az üres képsarkok jelzik, hogy a történet nem az utolsó felvételnél ért véget.

A folytatás lehetséges verzióit Hegedűs 2 a szemlélőre bízza.

"Az ócskapiaci sétáim során a tárgyak pásztázásakor egy családi fotóalbumon állt meg a szemem. Lapozgattam, nézegettem, magamhoz vettem, majd hazaérve beléptem a családi fotóalbum fényképeinek időterébe, ahol a család hangjai a képzeletben hallhatóak voltak, de minden más, ami látható volt átváltozott. Egyedül csak egy lány arca maradt az időben változóan változatlan" - mondja Hegedűs 2 László.

Hozzáteszi, hogy az albumban egy család exponált napjai követik egymást.

Meglátása szerint a képek önmagukban is árasztanak valamit abból az időszakból, amikor a fotók elkészültek, amit digitálisan transzformált át. Ezáltal hangulatában is egy új képi látvány jött létre. A családi album története megszakad, csak a fényképek helyét rögzítő kis képsarkok jelzik az eltűnt expozíciós idő hiányának nyomait.

Valahol, valamikor, valakivel, valami történt.

Az eltűnt expozíciós idő nyomában című kiállítást október 14-én, szombaton 17 órakor Csanádi-Bognár Szilvia PhD művészettörténész, esztéta nyitja meg. A tárlat november 4-ig látogatható a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központban.

(Fotók: Hegedűs 2 László)

hegedűs 2 lászló | kiállítás | tárlat | székesfehérvár

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom