“Nekünk a borkészítés a sorsunk, itt, Szekszárdon” – Heimann Birtokon jártunk

Sváb gyökerek, évszázados családi hagyományok, és folyamatos megújulás kékfrankosra és kadarkára építve. A Heimann név 1758-ban tűnt fel először egy szekszárdi házasságlevélben, azóta a tizedik generáció műveli a szőlőt és készíti a bort, de nem terveznek itt megállni. Ahogy mondják, ez az ő sorsuk. Most egy különleges Márton-napi vacsora és a pince ikonikus csúcsborának, a Barbár 2019-es évjáratának debütálása adta az apropót, hogy leüljünk beszélgetni Heimannékkal Szekszárdon.

“Ágival a hetvenes évek végén ismerkedtünk meg a közgázon, igazi diák szerelem a miénk. Borokkal csak tíz évvel később kezdtünk el foglalkozni, az első fél hektárt 1990-ben vettük át édesapámtól” – meséli Heimann Zoltán.

Azóta a birtok húsz hektárra bővült, folyamatosan, de kis lépésekkel növekedett az évek alatt. Az első saját telepítésekhez a 2000-es évek elején Franciaországból hozattak oltványokat – merlot-t és cabernet franc-t, amik a mai napig a Barbár legfontosabb alkotórészei.

A kezdeti időszakban a szakmai alapokat Zoli jó barátja, a legendás egri borász, Gál Tibor segített letenni, neki, valamint egy francia oltványtermelőnek köszönhető az is, hogy fél-fél hektár baszkföldi tannat és umbriai sagrantino is színesíti a birtokot és a Heimann házasításokat, mind a mai napig.

A jelen viszont a helyi fajtákról, a kadarkáról és a kékfrankosról szól, ami nagyban köszönhető ifjabb Heimann Zoltánnak, Ági és Zoli fiának, aki bejárta a világ híres bortermő vidékeit, hogy tapasztalatot szerezzen és új lendületet, víziót, friss stílust hozzon a borászatba.

Technológiában visszafelé lépkedünk, a cél, hogy a borok a lehető legtermészetesebben készüljenek. Ezért álltunk át teljesen a bio művelésre is - mesélik.

Az építkezés ma már közösen folyik, de a más szemlélettel, más stílusban, organikus szőlőből, betonkádakban erjesztett és érlelt, minimális beavatkozással készített borok Heimann & fiai néven kerülnek palackba.

Miközben folyamatosak a kadarkaklón-kísérletek a birtokon, és támrendszereket, idős tőkéket újítanak fel, vannak biztos pontok a pincénél. Ilyen a Barbár is.

Csúcsbor, csapatmunkával

Ági és Zoli éveken keresztül tervezték, milyen legyen a pince csúcsbora. A cél egyértelmű volt: a legjobb területek legszebb termése kerüljön bele, és ne trendeket kövessen, hanem időtálló, jól érlelhető, összetett, egyedi legyen. Gál Tibor tanácsára a merlot, cabernet franc, tannat házasítást próbáltak ki először, de valami hiányzott. Végül Ági ötlete volt a kékfrankos, ami meghozta az áttörést, a fűszert, az egyéniséget a borba.

A nevet Bartók híres Allegro barbaroja után Zoli adta, és úgy tűnik, a Barbár telitalálat volt. Az évek során a már említett négy fajtával sokat játszottak: míg korábban a merlot volt hangsúlyosabb, most már a cabernet franc a meghatározó.

Közben ifjabb Heimann Zoli hazatérésével a stílus még tovább csiszolódott, a fűszeresség, a nyers erő, az elegancia került előtérbe.
A legújabb, 2019-es évjárat épp ezekben a hetekben jelenik meg a borboltok polcain, és a jelek szerint az elmúlt évek egyik legnagyobb potenciállal rendelkező Barbárja.

A házasítás közel fele cabernet franc a Porkoláb-völgyből, mellette kékfrankos, merlot és tannat, tőkénként mindössze egy fürt terheléssel, kézzel válogatva és fajtánként feldolgozva. Az egy éves, kis részben újhordós érlelés után még tizennégy hónapot pihent palackban a bemutató előtt. Külön izgalmas, hogy Stuart Pigott, az amerikai JamesSuckling.com vezető szerkesztője 95 pontra értékelte a bort, ami hatalmas elismerés a világ egyik legnevesebb borblogjától.

Egyéniségek birtoka

Ahogy a Porkoláb-völgyben az újonnan szelektált kadarka klónok, a Baranya-völgyben és a Bati keresztnél a kékfrankos, az Iván-völgyben pedig a kadarka és a syrah találták meg a helyüket, úgy Ági és a két Zoli is tökéletesen egészítik ki egymást.

Olyan dinamikával működnek, amitől könnyű megérteni, miért az egyik legszerethetőbb borászat Heimannéké. Miközben Ági pontos, precíz, analitikus és gondoskodó, Zoli vizionárius, a középpont, az összekötő elem bor és ember között. Ehhez ad hozzá egy nagy adag lendületet, emóciót és frissességet ifjabb Zoli.

Miközben hallgatjuk őket, szinte minden mondatból kirajzolódik az egymás iránti tisztelet, még, ha a mindennapok során sok feszültséget is jelent az eltérő stílus és nézőpont.

Miközben rengeteg vitánk van, mi Ágival már szívesebben isszuk Zoli borait mondja a vacsora közben büszkén Heimann Zoltán.

Ennek is köszönhető, hogy decembertől átadja a stafétát fiának, és rábízza a cég vezetését.

Birtokbisztró, helyi ízekkel

A nyáron nyílt birtokbisztró nem csak egy szükséges adalék Heimannéknál. Szinte minden részletből érződik, hogy ők tényleg szeretnek vendégül látni. A természetes részletek és a rájuk jellemző precizitás egyből barátságossá teszik a helyet, a falon magyar művészek képei váltják egymást, most épp Aknay János Kossuth-díjas magyar festő posztgeometrikus művei.

A bisztróban szeretnénk a helyi ízeket előtérbe helyezni, kell ennek egyfajta vidékiségben, bőségben is tobzódni - mesélik, miközben a borokról és a pince mindennapjairól is sok részletet megtudunk.

De ami a legfontosabb, az a bensőséges légkör, ami a csapaton belül és a vendégekkel szemben is érezhető. A vacsorát a korábban a Standot is megjárt Kopis Egon séffel közösen hangolták a borokhoz, és az amuse bouche-tól a desszertig minden fogás telitalálat.

Ahogy a körítés is, a sok-sok történettel, amit szinte minden alkalommal három szemszögből hallunk, mégis, tökéletesen összefonódik és értelmet nyer.

Ha érdekelnek a Heimann & fiai borai, érdemes körbenézned a Bortársaság honlapján!

(Fotók: Gyana Dániel, Heimann Birtok)

barbár | nagy sztori | Heimann és fiai | bor | Szekszárd | heimann

FOLYTASD EZZEL

Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva

Sulciová Silvia interjú

Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje

Rendeld meg a Roadster magazin 18. számát!

Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom