Rendhagyó építmények hódítják meg a Balaton-Felvidéket

Az építésztáborairól ismertté vált Hello Wood ma már organikusan van jelen a Balaton-Felvidéken, és úgy lett Archipreneur cég, hogy az új utak keresése mellett nem szakad el a hagyományaitól.

Fából építeni messze nem egyenlő a gyerekkorunk nyaralásaihoz hozzátartozó Erdért faházakkal vagy a manapság elsődleges asszociációt jelentő kabinházakkal – ki tudná ezt jobban a hazai faépítészet apostolainál, a Hello Woodnál? A 2010-ben – akkor még építészhallgatóknak szervezett művészeti táborral – indult stúdió tevékenysége szerteágazó, a legfontosabb értékei pedig a nyitottság, a társadalmi felelősségvállalás és az innováció.

Egy túra keretében két, viszonylag friss projektjüket néztük meg testközelből: a veszprémi Közösségek Kertje installációt és a Kapolcsi Sziklák szálláshelyet.

A veszprémi Gyárkert KultúrPark központjába tervezett Közösségek Kertje a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében készült, és a VEB-en részt vevő 116 település összefogásának állít szimbolikus emléket. Ám nemcsak a száznál is több település reprezentálásával jelzi a nyitottságát, de az elkészülés módjával is:

a pagoda tartószerkezete ugyanis a készítés idején éppen felújítás alatt lévő Drechsler-palota régi tetőszerkezetének vörösfenyő deszkázatából készült.

Ezeket a deszkákat máskülönben kidobták volna, most viszont összetartja a számtalan egyedi növényládát, amelyek mindegyikébe a régióra jellemző őshonos facsemetéket és más helyi növényeket ültettek, együtt pedig sokszínű és biodiverz vertikális kertet alkotnak.

Tavaly még csak elmélet volt, hogy az évszakok körforgásával növekszik és erősödik a növényzet, idén tavasszal viszont ennek már látványos eredménye van. A növényzet egyészséges fejlődését ugyanis a szerkezetekbe épített automatizált öntözőrendszer biztosítja, és

minden növény pozícióját úgy határozták meg, hogy az a számára szükséges napsütéses, szél- és csapadékviszonyokat biztosítsa, vagyis a fafajokat a víz- és napigényüknek megfelelő helyzetbe telepíthették.

Kapcsolódik az installáció a helytörténethez is, elvégre mintegy 120 éven keresztül itt működött a régió egyik legnagyobb bútorgyára. 2027-ben a növényládák mindegyike a hozzá tartozó településhez kerül majd, ahol a facsemeték, mint az EKF évet szimbolizáló fák gyökeret ereszthetnek, és tovább nőhetnek, emléket állítva a 2023-as összefogásnak.

Tökéletes nyugalom Kapolcson

A Hello Wood eközben ezer szállal kötődik Kapolcshoz is, mondhatni, ez a második otthona, nem meglepő tehát, hogy itt találjuk a nyitottság és innováció szellemében fogant Kapolcsi Sziklák szálláshelyet, az elsőt, amit a cég házon belül üzemeltet. A nemzetközi díjakkal is elismert kabinok alapjain most két új, tágasabb típus készült, melyek izgalmas csavarral színesítik a korábbi elrendezést.

Kapolcs környéke szinte a cég alapítása óta kiemelt helyszín, miután már 2011-ben szerveztek ide építőtábort (Builder Summit), ami mára hagyománnyá vált, míg a tavaly debütáló Kráter Fesztivált idén már ugyancsak hagyományteremtő szándékkal rendezik majd meg. Innen nézve a Hello Wood Resorts csupán megerősíti a cég organikus  jelenlétét a térségben.

Ezek a kabinházak formájukkal, anyagválasztásukkal belesimulnak a tájba, amellett egymástól elszeparáltan működnek, érintetlen privát szférát nyújtva a vendégeknek. A szálláshely egészen pontosan a Vigántpetend melletti, elvarázsolt Csóromföldén épült fel, ahol a kabinok segítenek kapcsolatot teremteni a természettel.

Az új kabinok sötétebb burkolata megidézi a japán égetéses technikát, a Shou Sugi Bant, amitől már kívülről is egyfajta „prémium életérzést” sugároznak, a faburkolatot pedig egy jókora üvegfelület töri meg, ami full HD panorámát kínál a tájra. A sötét tónusokkal és az üveg alkalmazásával a beltér is játszik, fokozatos átmenetet alkotva az átláthatóságban. Ezen kívül az új kabinok a korábbi infraszauna és pezsgőfürdő mellett további extrákat is kínálnak: mindkettő mellé épült egy-egy wellnes pavilon is, azaz elérhetővé vált a szabadtéri jakuzzi használata.

A stúdió nem titkolt célja, hogy a Hello Wood Resorts egész évben növelje a környék  látogatottságát, de „Archipreneur cégként” a hosszútávú terveik még ambiciózusabbak, amennyiben nyitna Közép-Európa felé is a turizmusban.

(Fotók: Közösségek Kertje – Palkó György, Szikla Kabinok – Bujnovszky Tamás)

szikla kabin | kabinház | veszprém | közösségek kertje | faépítészet

FOLYTASD EZZEL

Kisváros méretű lineáris park húzódik végig egy amerikai magasvasút alatt

Mutatunk 12 káprázatos épületet az Architizer-díj döntősei közül

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram