Présházból lett okosházban találtuk meg a nyugalom luxusát

Simontornya mellett a szőlőhegyen bújik meg az a birtok, amely festői panorámájával és végtelen nyugalmával teljes kikapcsolódást ígér, a présházakból kialakított okosházakat pedig a legmodernebb környezettudatos technika kelti életre.

A Mezőföld nem tartozik a legfelkapottabb úti célok közé, és éppen ezért érdemes a figyelmünkre, hiszen nem lepték el a turisták, nem kell pihenés közben is zsúfolódnunk, mint a Balaton-felvidéken, vagy éppen a tokaji vagy villányi borvidéken. Még nem jut eszünkbe, amikor utazást tervezgetünk, pedig a felfedezni váró történelmén kívül már itt is találunk minden kívánságunknak megfelelő szálláshelyet. A simontornyai Herczeg-Fekete Cottage Birtokközpont éppen ilyen.

Már az M6-os autópálya forgalma is sokkal nyugodtabb a többi sztrádáénál, Dunaföldvárnál letérve pedig jellegzetes mezőföldi települések között gördülünk az autóval. A tájat nézve mintha az Alföldön járnánk, csak éppen a Dunántúlon vagyunk, Fejér és Tolna határán, ahol a mezőgazdaság, a gazdálkodás a mai napig meghatározó.

Nem is gondolnánk, hogy Budapesttől alig másfél órára ennyire más világba csöppenünk, amikor Simontornyára érünk.

El is felejtettük a mindennapi rohanás stresszét, amikor rákanyarodunk a simontornyai szőlőhegyre vezető útra. A jól járható, betonozott mélyút felett dús lombok vesznek körbe, miközben a löszfalba vájt pincék közt haladunk. A tájon évszázadok óta foglalkoznak szőlőtermesztéssel, egykor ezen az úton vitték ökrös szekerekkel a boroshordókat. Eredetileg présháznak épültek azok a vendégházak is, amelyek a Herczeg-Fekete Cottage Birtokközpontban fogadnak minket.

A fellelt térképek tanúsága szerint már a 19. században is itt állt az a présház, ami köré a modernizált birtok épült. Persze akkor egy kicsit még másként nézett ki, de Fekete Róbert és felesége, Herczeg Lívia végtelen fantáziával és elszántsággal olyan családias hangulatú szálláshelyet épített belőle, amihez foghatót nem sokat láttunk eddig. A birtokon minden a pihenést szolgálja, és

első pillantásra nem látszik, de mindent a legmodernebb környezettudatos technika működtet.

A teljeskörű felújítás során igazi huszonegyedik századi okosházakat alkottak a présházakból, amelyek ugyanakkor megőrizték eredeti bájukat.

A mindig kellemes hőmérsékletet geotermikus padló- és falfűtés biztosítja, nyáron a spaletták árnyékával és hűtött falakkal teremtenek kellemes hűvöst a házakban. A levegőt szűrik is, amivel az allergiásoknak kedveznek, míg a csapadék- és szennyvizet iszapos technológiával tisztítják, és újra felhasználják a birtokon.

De ez még nem minden, a házak mögött ugyanis napelemparkot találunk, ez látja el elektromossággal az épületeket, ahol érintőkapcsolókkal szabályozhatjuk a világítást, és ez táplálja az elektromosautó-töltőt is, ami pár óra alatt töltötte fel zöld energiával a plug-in hibrid autónkat.

A házigazda elkötelezett, hogy újraindítsa a birtokon a biogazdálkodást,

a gyümölcsfák és bokrok mind vegyszermentesek, a vendégek pedig bármikor szüretelhetnek a gazdag termésükből.

Nem is tudnánk megmondani, mi hiányzik erről a birtokról, ahol mindent megtalálunk, ami a minőségi időtöltéshez kell.

A legkellemesebb az a 10x5 méteres úszómedence, ahol hűsölve élvezhetjük a Mezőföld elénk terülő panorámáját, tiszta időben a Bakonyig és a Velencei-hegységig is ellátni innen. A medence mellett lévő épületben találjuk a finn- és infraszaunát és a jakuzzit, amit hatalmas ablakok vesznek körbe, ezért hűvös időben sem kell lemondanunk a panorámáról.

Csak rajtunk múlik, hogyan használjuk ki a birtok páratlan adottságait.

Ha akarjuk, a medence mellett napozhatunk a Roadster magazin legújabb számát olvasgatva, levendulát szedhetünk, megismerhetjük a löszfalba vájt pincelakás romantikus történetét, vagy felfedezhetjük a környéket gyalog és kerékpáron, de horgászni és vadászni is lehet. Félórás autóútra találjuk többek közt a dégi Festetics-kastélyt a mesés parkjával, vagy ozorai Pipo várkastélyát.

A birtokon két házat lehet igénybe venni, a négyfős és hatfős házakban egyedi bútorokat és szállodai minőségű ágyakat találunk, a teraszon hintaszékekkel, teljesen berendezett modern konyhákkal, egyedi demizsonüvegből készült lámpákkal. A pihentető éjszaka után pedig a teraszon várt a reggeli kosár, benne házi kolbásszal és sajtokkal, levendulaszörppel és lekvárral. A borospincéből épített konyhának igazán egyedi hangulata van, és egy kültéri grillkonyhát is használhatunk. Nem is tudjuk megbecsülni, hány napig kellett volna maradnunk, hogy mindent kipróbáljunk, amit a Herczeg-Fekete Cottage Birtokközpont kínál – már csak ezért is vissza kell ide térni.

vendégház | apartman | birtok | herczeg-fekete cottage | okosház

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom