Ilyen mesés a világ legrégebbi világítótornya, amihez egy Herkules-legenda is fűződik

Spanyolországban számos lenyűgöző római kori emlék található, köztük az egyetlen római világítótoronnyal, amelyet a mai napig használnak.

A Spanyolországban található Herkules-torony egyike azon kevés római kori világítótoronynak, amely a mai napig áll, ráadásul nemcsak, hogy megkímélték a történelem viharai, de a mai napig használatban is van.

Eredeti neve: Farum Brigantium.

A Herkules-torony (spanyolul Torre de Hércules) a római korban épült, az 1. vagy 2. században, de egyes feltételezések szerint akár még régebbi is lehetett. Az alexandriai világítótorony tervei alapján épült és a római hadistennek, Marsnak szentelték.

Az elmúlt két évezredben folyamatosan karbantartották, a 18. században egy nagyobb volumenű felújítási munkát is végeztek az ötvenöt méter magas világítótornyon, amely nemcsak a világ legrégebbi ilyen jellegű építménye, de a második legmagasabb világítótorony Spanyolországban.

Úgy tudni, a római korban épült része harmincnégy méter magas, további huszonegy métert a 18. századi felújítás során építettek rá.

A legenda szerint a világítótorony Herkules egyik legnagyobb legyőzött ellenfelének nyughelye. Herkules félisten volt és Zeusz hős fia. Állítólag egy nyíllal ölte meg az óriás Gerylont egy három napig és három éjszakáig tartó csatát követően. A történet szerint Herkules eltemette Geryon fejét fegyvereivel együtt és elrendelte, hogy a nyughely tetejére várost emeljenek.

A Herkules-torony Spanyolország nemzeti emlékműve, és 2009 óta az UNESCO Világörökség része.

Ma a látogatók számára nyitva áll a legendás világtorony, ahol nemcsak az eredeti lámpást csodálhatják meg, de kétszázharmincnégy lépcsőfokot megtéve az építmény legfelső szintjéről kinézve a környékben is gyönyörködhetnek.

Világszerte számos csodálatos világítótorony magasodik a vízpartokon. Ebben a cikkünkben arról az épületről írunk, ahol a szelek találkoznak. Emellett van olyan világítótorony is, ahol fejedelmi körülmények várják a látogatókat és van olyan is, amelyet a saját szigetével együtt ki tudunk bérelni.

(Forrás: The Travel, fotók: Getty)

spanyolország | Herkules | világítótorony

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom