A Portugália és Marokkó között fekvő Madeirán egész évben nyílnak a virágok az alázuduló vízesésekkel és buja, zöld dombokkal tarkított tájon, ahol terrakotta tetővel fedett házak sorakoznak. Az egész sziget olyan, mint egy amfiteátrum, amelynek színpada az óceán végtelen kékje.
Bár a szigetet három-négy óra alatt körbe lehet autózni, a sziklás partok túrázásra csábítanak, a természetes árapály-lagúnák pedig csobbanásra hívnak. Íme, a legjobb dolgok, amiket az ember Madeirán tehet.
Séta a felhők felett
A sziget magaslatait harminchárom jól karbantartott ösvényen járhatjuk be, melyek több mint 480 kilométeren keresztül kanyarognak. Könnyed sétákat tehetünk a levadák, vagyis esővízgyűjtő-öntözőcsatornák mentén, a csúcsokat pedig a veredáknak nevezett túraútvonalakon keresztül ostromolhatjuk.
A Vereda do Areeiro például a sziget két legmagasabb csúcsát, a Pico Ruivo-t és a Pico do Areeiro-t köti össze. A hét kilométeres utat, mely 1817 méteren, a Pico do Areeiro kilátópontnál kezdődik és a Pico Ruivónál végződik 1861 méteren, egy irányba körülbelül három és fél óra alatt lehet megtenni, és útközben a panoráma mellett akár fészkelő atlanti vészmadarakat is láthatunk.
Ennél jóval könnyebb a szinte végig sík terepen, a sziklafal oldalában haladó Vereda do Larano, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik az alattunk elterülő óceánra.
Vízesés-mászás
Az extrémebb kalandokra vágyók is bőven megtalálják a számításaikat a szigeten, a canyoning-túrák során például az ember a derekára erősített kötél segítségével sétálhat fel egy-egy vízeséses sziklafalakon, vezető irányítása mellett.
Pihenés vulkanikus medencében
Aki nyugodtabb időtöltésre vágyik, strandolhat egyet például a vulkanikus sziklatornyokkal körülvett, türkizkék tengermedencékben.
Ezek között vannak jobban felszereltek, mint a Porto Monizban található, ahol mosdót és más szolgáltatásokat is találunk, míg máshol, például Seixalban nomádabb körülmények várnak.
A fekete abroncshal
Az egyik leggyakrabban készített hal az Atlanti-óceánban őshonos, ezer méteres mélységben élő peixe-espada-preto vagy angolul black scabbardfish (Aphanopus carbo), melyet magyarra abroncshalként de gyakran kardhalként is fordítanak. Rengetegféleképpen szolgálják fel: crostinivel, szendvicsben vagy főfogásként, és a legfinomabbat állítólag Funchalban, az óváros melletti O Calhau-ban lehet kapni, de az Avista étteremben készült fogásnak is jó a híre.
Egy korty a legendás koktélból
A híres brazil caipirinha elődje a madeirai poncha, amelynek alapja az kikötőváros egyik hagyományos itala, a rum. A tengerészek ebben tartósították a skorbut ellen a fedélzeten tárolt citromot, és, hogy ellensúlyozzák a savanyú ízt, csepegtettek bele egy kis mézet: így született meg a ma is népszerű koktél.
A madeira mámora
Ha már az alkoholos italoknál tartunk, nem feledkezhetünk meg a madeira borról sem, amelynek eredete a poncháéhoz hasonlóan szintén a hajózáshoz kötődik:
a történet szerint néhány hordó borral körbehajózták a világot, és amikor Madeirára visszatérve felbontották, jobb íze volt, mint mielőtt elindultak vele.
Amikor megpróbálták rekonstruálni a folyamatot, kizárták, hogy a hajó ringatózása vagy a sós tengeri levegő okozta a varázslatot, így végül maradt a hajótestben felgyűlt, koncetrált hő, mint kulcstényező. A madeirát hűvös pincék helyett ma is évekig melegben tartják.
Tökéletesen párosítható bármilyen desszerthez, az egyik legjobb hely pedig, ahol megkóstolhatjuk, a Blandy's Wine Lodge, amelynek helyén először kolostor, majd börtön volt, mielőtt borászat lett, de a hagyományokat kísérletezéssel ötvöző Vinhos Barbeitóban sem fogunk csalódni.
Tobogánnal a hegyoldalon
A funchali Monte Tropical Garden, ahová drótkötélpályán juthatunk fel, csodálatos virágaival, labirintusaival és kiállításaival önmagában is megér egy látogatást, de a kirándulást a lefelé út teszi teljessé, amit a bevállalósabbak toboggannal tesznek meg.
Megtaláltuk Portugália legszebb faluját, amiről eddig alighanem csak kevesen hallottak, ez a tíz csodálatos portugál hely pedig ragyogó arcát mutatja tavasszal.
(Forrás: Thrillist, képek: Getty Images, Unsplash)
virág | hegy | nagy sztori | hal | madeira | gasztronómia
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!