Hét tipp a szakácsoktól, amelyek tökéletesen működnek otthon is

Az előkészítés kilencven százalékban felel azért, hogy örömmel főzzünk otthon – vallják a szakácsok, akik szerint ennek köszönhetően jelentősen meg tudjuk könnyíteni saját dolgukat. Ha ugyanis az általuk alkalmazott praktikákat bevezetjük a napi gyakorlatba, még egy extra edzésre vagy egy kis délutáni szunyára is marad időnk.

Fektessünk be minőségi konyhai eszközökbe!

Az ételek előkészítése szórakozás lesz, ha megfelelő konyhai eszközeink vannak.

Az éles szakácskés, az edények és serpenyők, a mérőpoharak és kanalak, a zöldséghámozó, a frissen tartó tasakok és a húshőmérő elengedhetetlen alapeleme minden háztartásnak.

Készítsünk listát, majd ellenőrizzük kétszer!

A napi szintű főzés magas szervezettséget igényel, amelyhez nélkülözhetetlenek a listák.

Itt pedig nemcsak a bevásárlólista összeállítására kell gondolnunk, hanem arra is, hogy érdemes egy hétre előre megtervezni a napi menüket, menetrendeket, előkészítő feladatokat, hiszen így elképesztően sok időt tudunk megspórolni.

Állítsuk startra készen a gépparkunkat!

Amennyiben nagy konyhánk van, viszonylag egyszerű feladat egy konyhapultra felsorakoztatni az összes olyan eszközt, amire szükségünk lehet az ételek elkészítésekor.

Ha ugyanis minden karnyújtásnyira van tőlünk, főzés közben nem kell felesleges időt és energiát pazarolnunk a gépek elővételére, üzembe helyezésére.

A kora reggel a mi időnk!

Az ételek előkészítésének egyik legjobb időpontja a reggeli kávé kortyolgatása közben jön el, hiszen ekkor már ébren vagyunk, kezdünk ráhangolódni a napra, de még mindenki alszik körülöttünk, nyugodtan be tudjuk pácolni a húst a vacsorához, vagy felapríthatjuk és bezacskózhatjuk a zöldségeket a körethez.

Mindig legyenek egészséges snack-alternatívák a hűtőben!

A szakértők szerint, ha uborkát, zellerszárat, almát és bogyós gyümölcsöket tartunk a hűtőben, eszünkbe se fog jutni, hogy kevésbé egészséges rágcsálni valók után kutassunk a szekrényben.

Ha pedig ezek már mosott, félig előkészített állapotban vannak a hűtőben, pillanatok alatt tökéletes snackeket készíthetünk belőlük akár az esti filmnézéshez is.

Készítsünk nagyobb adag mártásokat és önteteket!

Érdemes egyszerre két-három adagot is elkészítenünk a kedvenc balzsamos vinaigrette-ünkből, hiszen ezek légmentesen tárolva a hűtőszekrényben egy egész héten át felhasználhatók. Ha este egy gyors salátára vágyunk, időt takaríthatunk meg azzal, hogy az öntet már készen vár bennünket, és csak rá kell adagolnunk a friss zöldségekre.

Gondolkodjunk rendszerben!

Egy alapanyagot több ételhez is felhasználhatunk, ezért érdemes a menüt úgy megtervezni, hogy kétnaponta hasonló hozzávalók kerüljenek a listára.

Amennyiben két adag zöldséget megpucolunk és frissen tartó tasakokba tesszük, már a másnapi előkészítő munkákat is meg tudjuk spórolni.

Másik lehetőség, hogy párhuzamosan több előkészítő feladatot is végrehajtunk, ha például az egyik nap sült csirkét készítünk quinoával, az aprólékból alaplevet készíthetünk, amit bármikor felhasználhatunk kedvünk szerint.

A rizottó Olaszország egyik ikonikus étele, amely számos változatban elkészíthető. Az étel tökéletes állagának elérése azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint az elsőre gondolnánk. Összegyűjtöttünk nyolc alapszabályt, amit mindenképpen érdemes betartani.

(Fotók: Getty Images)

otthon | gasztronómia | konyha | tippek | séf

FOLYTASD EZZEL

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Titkos helyek, amiket csak a hajósok ismernek Horvátországban

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom