A Hisa Franko lett Szlovénia és a kelet-európai régió első étterme, amely három Michelin-csillaggal büszkélkedhet, a Kranjska Gorában található Milka pedig megkapta második csillagját – adta hírül a szlovén közszolgálati televízió az érintettek bejelentéseit idézve.
Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt.
– A harmadik Michelin-csillag a kreativitás, az innováció és a konyhaművészet iránti elkötelezettségünk elismerése. Ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk – közölte a Soca-völgyben elhelyezkedő Hisa Franko, miután
a világ 140. éttermeként megkapta a Michelin-kalauz legmagasabb elismerését.
"A Hisa Franko lenyűgözte a Michelin ellenőreit a Michelin Guide Szlovenia első kiadásához képest folyamatosan javuló minőségével, egyedi kóstolómenüvel büszkélkedik, olyan ételekkel, amelyek eredeti színekkel, ízekkel és textúrákkal tűnnek ki" – írta a Michelin Guide.
Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója szerint a Hisa Franko
"a világ gasztronómiai zászlóshajójává válik, és megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban".
A Kranjska Gorában található Milka étterem, amelyet David Zefran séf vezet, alig egy évvel az első csillag megszerzése után kapta meg a második csillagját. Az ellenőrök szerint a menü "nagyfokú eredetiséget és kifinomultságot mutat, valamint a szezonalitást és a regionalitást ünnepli".
További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját.
Hét szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott, negyvenhármat pedig Michelin-tányérral tüntettek ki – ezt olyan éttermek kapják, amelyek egyedi választékkal rendelkeznek.
A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen hét olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot.
(Forrás: MTI, fotók: Hisa Franko)
étterem | michelin-csillag | szlovénia | Michelin
Hét dolog, amit ki kell próbálnod a legszebb horvát nemzeti parkban
Nagyvárosi kalandor a Volvótól

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!