Hogyan és miért ellenőrizzük az autógumi profilmélységét?

Az autógumik profilmélysége kulcsfontosságú tényező a közúti biztonság és a jármű teljesítménye szempontjából. Nemcsak az optimális tapadást biztosítja, hanem segít elkerülni a baleseteket és javítja az úttartást. Ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük a gumiabroncsok állapotát, és időben cseréljük le őket, ha szükséges.

Miért fontos a megfelelő profilmélység?

Az autógumik profilmélysége az abroncs futófelületén található mintázat mélységét jelenti. Ez felelős az úttal való érintkezésért és a vízelvezetésért nedves útfelületen. A megfelelő profilmélység biztosítja az optimális tapadást, a rövidebb fékutakat és a jobb kormányozhatóságot. A kopott vagy alacsony profilmélységű gumiabroncsok viszont veszélyessé válhatnak, különösen nedves vagy csúszós útfelületeken.

Hogyan ellenőrizze az autógumi profilmélységét?

  • Használjon profilmélység mérő eszközt: helyezze az eszközt az autógumi mintázatába, és olvassa le az eredményt. A legtöbb országban a minimális jogszabályi előírás 1,6 mm profilmélység, de ajánlott legalább 3 mm-es profilmélység megőrzése a biztonságos vezetés érdekében.
  • Az érmepróba: vegyen egy érmét, például egy 100 forintost, és helyezze azt az autógumi mintázatába, ahol a legnagyobb kopást észleli. Ha az érme arany része látható, akkor valószínűleg időszerű a gumiabroncs cseréje.

Mikor cserélje le a gumiabroncsokat?

Amikor az autógumi profilmélysége eléri vagy meghaladja a minimális jogszabályi előírást, vagy amikor az érmepróba azt mutatja, hogy az abroncs már nem biztosít megfelelő tapadást, elérkezett az ideje a cserének. Ezenkívül, ha látja, hogy az autógumik egyenetlenül kopnak vagy rendellenes mintázatot mutatnak, akkor is érdemes felkeresni egy szakembert, hogy ellenőrizze a gumiabroncsok állapotát.

A megfelelő autógumik kiválasztása

A gumiabroncsok választásakor több tényezőt is figyelembe kell venni, mint például a vezetési körülményeket, az időjárási viszonyokat és az autó típusát. Fontos, hogy az autógumik megfelelő méretűek legyenek az autójához, és rendelkezzenek a szükséges úttartással az adott felületen. Törekedjen arra, hogy minőségi gumiabroncsokat válasszon, amelyek hosszabb élettartamot, jobb teljesítményt és biztonságot nyújtanak.

Tipp: az Autógumi Pláza webáruházban számos nemzetközileg elismert gyártó termékei között válogathatunk a Continental gumiktól kezdve a Vredestein abroncsokon át a Pirelli autógumikig, szakértő munkatársaik pedig mindenkinek segítenek kiválasztani az ideális autógumikat.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom