Kiderült, mi tudja akár öt fokkal is lehűteni a városi levegőt egy hőhullám idején

The Global Centre for Clean Air Research, azaz a Tiszta Levegő Kutatások Globális Központjának legújabb kutatása szerint a botanikus kertek jelenthetik az egyik legjobb megoldást a hőhullámok hatásainak enyhítésére.

A Surrey Egyetem Tiszta Levegő Kutatási Világközpontja (GCARE) tanulmányában arra a következtetésre jutott, hogy a botanikus kertek átlagosan akár öt Celsius-fokkal is le tudják hűteni a város levegőjét. Úgy tudni, hogy a vizes élőhelyeket és a zöld növényzetet ötvöző létesítmények

a füves parkokhoz képest is jóval hatékonyabbak lehetnek a városi felmelegedés elleni küzdelemben.

A GCARE alapító igazgatója, Prashant Kumar szerint a botanikus kertekben megtalálható növények sokfélesége, a sűrű lombkorona és a vízi elemek egyaránt hozzájárulnak a környező levegő lehűtéséhez. Amennyiben pedig ezeket a városok kibővítik, tovább fejlesztik,

fenntarthatóbb és a hőhullámokkal szemben ellenállóbb környezetet tudnak kialakítani.

Úgy tudni, a kutatás során a szervezet munkatársai a világ minden táján tanulmányozták a botanikus kertek hűsítő hatásait. Azt is megállapították, hogy régió-specifikus stratégiákra van szükség a várostervezésben a hűtési előnyök optimalizálása érdekében.

(Forrás: Dezeen, fotók: Getty)

fenntarthatóság | klímaválság | városi felmelegedés | hőhullám | botanikus kert

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje
Hirdetés
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom