Holdmúzeum 1969 – A művészet és a világűr kapcsolatáról a Vasarely Múzeumban

Rendhagyó kiállítás a holdra szállás 50. évfordulójáról

Az Apollo–11 legénységnek 1969. júliusi küldetése nem csak történelmi és tudományos és áttörés volt. A hidegháború csúcspontján – vagy mélypontján – végrehajtott holdra szállás olyan, korábban hihetetlen teljesítménynek számított, hogy hirtelen olyan, szintén utópisztikusnak tűnő gondolatok is közelebb kerültek a valósághoz, mint például a más, ismeretlen civilizációkkal való kapcsolatfelvétel.

„A holdra szállás időben egybeesett a mikroelektronika és telekommunikáció rohamos léptékű fejlődésére támaszkodó Művészeti és Technológiai Mozgalom kibontakozásával, a kinetikus, a kibernetikus és a telematikus művészet nemzetközivé válásával, és a Victor Vasarely nevével fémjelzett op-art irányzat térhódításával”

– olvasható a budapesti Vasarely Múzeum Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr című kiállításának leírásában.

A múzeum ugyanis rendhagyó kiállítással emlékezik meg arról, hogy az ember egy másik égitestre lépett, és a technológiába vetett bizalom eufóriáját közvetítő alkotásokon mutatja be a művészet és a világűr kapcsolatát. A Holddal és a világűrrel kapcsolatos műtárgyak mellett korabeli űrhajózási eszközök, és a két első, 1969-ben végrehajtott holdra szállást megörökítő archív felvételek teszik teljessé a tárlatot.

Holdmúzeum 1969 – Művészet és világűr  |  Vasarely Múzeum, 1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
Megtekinthető szeptember 22-éig. További információ itt.

Ez is érdekelhet:

Az Omega ezzel a karórával is a legendás holdra szállás előtt tiszteleg

Kis lépés az embernek, nagy évforduló a svájci vállalatnak.

kiállítás | vasarely múzeum | űrkutatás | művészet | Holdra szállás

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom