Titokzatos, kétezer éves földkupacok lehetnek az UNESCO új világörökségi helyszínei

Ha megszavazzák, ez lesz a huszonötödik világörökségi helyszín az Egyesült Államokban.

Az UNESCO Világörökség részének olyan helyszíneket választanak világszerte, amelyek az emberiség számára kiemelkedő értékű kulturális és természeti örökséget testesítenek meg. Olyan turisztikai látványosságok juthatnak róla eszünkbe, mint a Tádzs Mahal, a kínai nagy fal, az Akropolisz vagy éppen Budapest látképe. A legújabb várományos, egy amerikai helyszín azonban egészen meglepő helyen, Ohióban található.

Ohio gyakran méltatlanul alulértékelt úti cél az Egyesült Államokban, holott olyan izgalmas helyeket tartogat, mint a Hopewell Ceremonial Earthworks, amelyet az UNESCO Világörökségi Bizottsága Szaúd-Arábiában várhatóan felvesz a nemzetközi rangsorba. A területen összesen kilenc régészeti lelőhely található, mindegyik egy bennszülött népcsoporthoz tartozik. Az ősi földkupacokat a Hopewell-ek építhették, a népcsoport időszámításunk előtt 100 és 500 között virágzott.

Úgy tudni, a földrakásokat különböző szertartásokra használták.

Kheopsz piramisa például elférne a Wright nevű földhalomban, míg az úgynevezett Nyolcszög, a Hopewell másik régészeti helyszíne olyan hatalmas, hogy a Colosseumot négyszer bele lehetne tenni. A területen feltárt leletek arról is árulkodnak, hogy kétezer évvel ezelőtt a terület fontos vallási központ lehetett, így

a szakrális építészeti kincsek sorát gazdagítanák a világörökségi helyszínek között.

A nemzeti park fenntartói abban bíznak, hogy a jelölés és a világörökségi rangra emelés több turistát vonz majd Ohióba, hogy megismertessék velük az őslakosok örökségét.

(Forrás: Architectural Digest, fotók: Getty)

világörökség | unesco | földhalom | ohio

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom