Varázslatos horvátországi természeti csoda lett tavaly a legtöbbet keresett nemzeti park

Méltán kerestek rá ennyien, lenyűgöző tavaival és vízeséseivel nehéz nem azonnal beleszeretni. 

2 114 500 Google-kereséssel lett 2023-ban a legtöbbet keresett nemzeti park a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátországban a Bounce csapatának felmérése szerint.

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park a horvát fővárostól, Zágrábtól mindössze kétórányi autóútra található park mintegy 16 kristálytiszta tónak, lenyűgöző vízeséseknek és buja zöld természetnek ad otthont.

Horvátország egyik csodája nemcsak a természet szerelmeseit, hanem minden utazót elvarázsol. A park lenyűgöző tavai és vízesései olyan pazar látványt alkotnak. A Google keresője napról napra több milliárdnyi keresést dolgoz fel, és Plitvice a Google keresőjében az egyik legtöbbet keresett hely lett.

A kutatási eredmények azt is megmutatták, hogy a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a világ legszebb nemzeti parkjainak listáján az 5. helyen áll, 7,24-es értékeléssel. Ami a közösségi médiát illeti, a park kiemelkedik az Instagramon több mint 400 000 poszttal, ezzel biztosítva az ötödik helyet, a TikTok megtekintések tekintetében pedig a hetedik helyen áll 29,2 milliós számmal. Ráadásul a Plitvicei-tavak Nemzeti Park a harmadik helyet foglalja el a Google-értékelések átlagában, 5-ből 4,7-es értékeléssel.

Plitvicei-tavak Nemzeti Park: A természet gyöngyszeme

A Plitvicei-tavak Nemzeti Parkot már 1979 óta az UNESCO Világörökség részeként tartják számon, és nem véletlenül. Horvátország északi részén, a Dinári-hegység ölelésében található, mely a mészkő speciális fajtájának, a mésztufa rétegződéssel létrejött tórendszer és a folyó medrének formálódásával köszönheti szépségét és különleges vonzerejét. A park a világ egyik legismertebb és leglátogatottabb természeti rezervátuma, amelynek 16 kristálytiszta vizű tava és 92 vízesése minden látogatót ámulatba ejt. A nemzeti park magában foglalja a Korana-folyó forráshelyét is, melyet sűrű bükkös-, fenyves- és boróka-erdők vesznek körül. A parkot több barlang, forrás és virágos rét tarkítja.

Nehéz lenne eldönteni, hogy melyik évszakban a legszebb: tavasszal-e, amikor mezőin nyílnak a virágok és erdei zöldellenek, vagy ősszel, amikor pompás szín-kavalkád tükröződik vissza a tavakban, avagy télvíz idején, amikor a jégbezárt zuhatagok várják a látogatókat és a környező fák téli álmukat alusszák a behavazott tájban.

Kristálytiszta Vizek

A Plitvice-i tavak Nemzeti Park területe mintegy 200 négyzetkilométer, két fő területre oszlik: a Felső tórendszerre és az Alsó tórendszer. A smaragdzöld vizek a nemzeti park mindössze 1%-át teszik ki, de ez a park legérdekesebb része.  A tavakat sűrű erdők, masszív sziklák és zöldellő növényzet veszi körül, melyek harmonikus egységet alkotnak a természet erejével és szépségével. Az északi szélén található Felső tórendszer két legnagyobb tavában, a Prošćansko-jében és a Kozjak-jában, a víz olyan kristálytiszta, hogy egészen leláthatunk a tó aljáig. A Veliki Slap a park legmagasabb vízesése, 78 méteres magasságával lélegzetállító látványt nyújt.

A flóra és fauna gazdagsága

A Plitvicei-tavak Nemzeti Park gazdag flórájával és faunájával is kápráztatja el a látogatókat.  Állatvilága az élőhelyek sokféleségének és megőrzésének köszönhetően változatos és gazdag.  A park területén nagy a biodiverzitás és számos különféle élőhely található az állatok számára: tavak, erdők, gyepek, sziklák, barlangok és még sok más.  Sűrű erdeiben barnamedvék, farkasok, illetve ritka állat- és növényfajták is honosak.

A park látogatóközpontja korszerű információs és oktatási létesítményekkel rendelkezik, így a látogatók betekintést nyerhetnek a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságába. A gyalogösvény-hálózatnak köszönhetően a park látogatói könnyedén megközelíthetik a zuhatagokat, valamint a smaragdzöld színű tavak sziklákkal szegélyezett partjait. A látogatók szállítását szolgáló különleges járművek, a panoráma kisvonatok és a némán sikló elektromos kishajók teszik még elérhetővé mindenki számára a parkot.

Horvátország egyre vonzóbbá válik azok számára is, akik egyedülálló természetközeli élményekre vágynak, a Google keresések alapján is látható, hogy az emberek mindinkább kíváncsiak arra, hogy felfedezzék a Plitvice varázslatos tájait, és élvezhessék a természet e csodáját.

(Fotók és forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

természet | Horvátország | nemzeti park | plitvicei-tavak

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram