Adómentességgel csábítja Horvátország a digitális nomádokat

Európa egyik vezető turisztikai célpontja, Horvátország a digitális nomádoktól várja azt, hogy fellendítsék a gazdaságot és a járvány sújtotta idegenforgalmi ipart.

Horvátország 2021 januárjában különleges vízumokat kezdett el biztosítani az Európai Unión kívülről érkező digitális munkavállalóknak, lehetővé téve számukra, hogy egy évig maradhassanak az országban, miközben mentesülnek a jövedelemadó fizetése alól.

Az ország számos szempontból ideális lehet a távmunkásoknak, hiszen csodálatos természeti környezete mellett megfizethető, ideális klímája van és remek az internet-hozzáférése is.

A januárban Horvátországba érkező száz digitális nomád fele amerikai és brit állampolgár volt, ahhoz pedig, hogy munkát vállalhassanak, bizonyítaniuk kellett, hogy távmunkában dolgoznak, rendelkeznek egészségbiztosítással és jövedelmük minimum havi 2200 euróban (kb. 770 ezer forintban) mérhető.

Az ország politikai vezetése szerint annak érdekében, hogy sikeresen magukhoz csábíthassák a digitális nomádokat, versenyképesnek kell lenniük azokkal az országokkal, akik már korábban döntöttek arról, hogy megcélozzák a távmunkásokat.

Észtország tavaly indította el a digitális nomádoknak szánt vízumprogramját, de Csehország, Izland és Görögország is hasonló mintát követ. A horvátok szerint a távmunkások az ország legjobb reklámarcaivá válhatnak, akik szájról szájra adhatják majd tovább ismerőseiknek, miért érdemes Horvátországot választani átmeneti munkaállomásnak.

A globális szinten megfigyelhető járványügyi korlátozó intézkedések enyhülésével párhuzamosan egyre többen, egyre gyakrabban kezdenek el gondolkodni azon, hogy a home office-ukként szolgáló kanapét a homokos tengerpartra cseréljék. A digitális nomád életmód ma már viszonylag könnyen elérhető választás, hiszen a technológiának köszönhetően számos munkakörben nem számít az, hogy éppen hol vagyunk, csupán az, hogy feladatunkat maximálisan elvégezzük, és betartsuk a határidőket.

(Fotók: Pixabay, Getty Images)

Horvátország | tengerpart | nagy sztori | munka | digitális nomád

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom