Nem fognak örülni a magyar turisták ennek a változásnak Horvátországban

Bár ettől az évtől könnyebben juthatunk be a szomszédainkhoz, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha költeni is akarunk.

Még csak három napja vezették be az eurót a horvátoknál, de a közösségi oldalakat máris elárasztották a gátlástalan áremelésekre panaszkodó posztok. Legyen szó élelmiszerboltról, fodrászatról vagy parkolásról, egyetlen, közös probléma sújtja a fogyasztókat: a felfelé kerekítés. Míg egy férfihajvágás néhány napja még 60 kunába (3230 forintba) került, ma már tíz eurót (4000 forintot) kérnek érte, a kávé ára pedig 12-ről 15 kunára (645 forintról 810 forintra) ugrott hirtelen a beszámolók szerint.

Andrej Plenković miniszterelnök már megbeszélést is összehívott az ügyben az illetékes minisztériumokkal, amely az áruházláncok képviselőivel folytatódik, mert, mint a horvát euro hivatalos oldalán írják,

a fogyasztók nem kerülhetnek kedvezőtlenebb pozícióba, mint amilyenben az euró bevezetése nélkül lennének“.

A váltás előtti időszakban kunában és euróban is ki kellett írni az árakat, most pedig továbbra is ennek megfelelően, meghatározott árfolyamon és szabályok szerint kell képezni azokat.

Az általános drágulásból mindazonáltal kiemelkedik egyetlen fogyasztási cikk,

mégpedig a kávé, amelynek ára a fogyasztóvédelmi hatósághoz érkező panaszok szerint a legtöbbet emelkedett. Egy helyen például két kunával (mintegy száz forinttal) kerül többe a felfelé kerekítés miatt.

Mint Ana Knežević, a Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke elmondta, az euró bevezetésekor más országokban is megemelkedtek az árak, és Szlovéniában, Ausztriában és Olaszországban is a kávé sínylette meg a leginkább az átváltást. Mint hozzátette, Horvátországban is ez történik, és a pékségekben is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk a vásárlóknak.

Tavaly egyébként óriási nyaralási boom volt Horvátországban, és az is kiderült, mi az az öt hely, amit a legeslegjobban imádnak a magyarok a szomszédban.

(Forrás: Total Croatia News, képek: Unsplash, Getty Images)

kávé | Horvátország | drágulás | euró

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom