Horvátország minden uniós országot megelőzött és ebben mi is segítettünk

2022-ben a turizmus hozzájárulása a GDP-hez az Európai Unió minden tagállamában a világjárvány alatti szinten maradt. Egyetlen kivétel ez alól Horvátország.

A Statista adatai szerint Horvátország volt az egyetlen uniós tagállam, amelyben a turisztikai ágazat nemcsak talpra állt, hanem 2022-ben meg is haladta a pandémia előtti szintet a GDP-hez való hozzájárulás tekintetében.

A szektor a horvát GDP közel 26 százalékát adta.

Szintén előkelő helyen végzett Portugália és Görögország is az összehasonlításban. Ezekben az országokban a turizmus a GDP 15,8, illetve 18,5 százalékát tette ki.

Spanyolország esetében ez 13,6, Ciprusnál pedig százalék volt.

Az olasz turizmus pedig 10,2 százalékát adta az ország GDP-jének.

Az Európai Unió számos tagállama kifejezetten rosszul teljesített. Finnország, Svédország, Magyarország, Bulgária, és Lettország esetében a turizmus 6 és 8 százalék közötti mértékben járult hozzá a GDP-hez.  Dánia, Románia, Belgium, Szlovákia, Litvánia, Csehország, Lengyelország és Írország pedig a hat százalékot sem realizálta.

Írország esetében volt a legalacsonyabb a GDP-hez való hozzájárulás az Európai Unió tagállamai között, mindössze három százalékkal.

(Forrás: Schengenvisainfo, fotók: Getty)

turizmus | idegenforgalom | statisztika | GDP | Horvátország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom