Egyre szívesebben utaznak az emberek vonattal, ez az oka

Láthatóan nő a kereslet a vonatozás iránt, de van még hová fejlődni.

Mint Mark Smith vasúti szakértő, a seat61.com utazási weboldal tulajdonosa a France24-nek elmondta, a hosszú távú vasúti utazások iránti érdeklődés az elmúlt nyolc évben folyamatosan nő, mert az embereknek elegük van a repülőterekkel és légitársasággokkal kapcsolatos rossz tapasztalatokból, emellett csökkenteni akarják a szénlábnyomukat.

A politikai fellépés azonban Európa-szerte nem elég erős a környezetbarát közlekedési mód népszerűsítésére. Bár Franciaországban megszüntettek néhány rövid távú repülőjáratot, ez mindössze három útvonalat jelent, és Párizsból továbbra is el lehet repülni Lyonba vagy Bordeaux-ba, pedig viszonylag jó áron nagysebességű vonattal is el lehet jutni az egyik városból a másikba. Ugyanakkor a francia hatóságok azt tervezik, hogy emelik a repülőjegyek adóját és csökkentik a vonatjegyek árát.

Az ár továbbra is az egyik legérzékenyebb pont és legnagyobb akadály a vasút további népszerűségnövekedése előtt, a Greenpeace tanulmánya szerint ugyanis Európában a határon átnyúló útvonalakon a vonatjegyek átlagosan kétszer olyan drágák, mint a repülőjegyek.

A hálókocsis vonatoknak valójában az olcsó légi közlekedés terjedése tett be még a '90-es években, ami a hétvégi kiruccanások divatját is elindította,

az utóbbi időben azonban annyi probléma adódott a légi közlekedéssel, hogy a megövekedett reptéri várakozási idő miatt már időben is versenyképes alternatívává vált a vonatozás, különösen azt figyelembe véve, hogy a pályaudvarok a városközpontokban találhatók.

Az országhatárokon átívelő vonatozás ugyanakkor nem mindig egyszerű, és előfordulhat, hogy egy vonalon belül is át kell szállni. A vonatos utazások népszerűségét mindenesetre jól mutatja, hogy például a a francia SNCF Párizst és Barcelonát összekötő, naponta járata mindig nagy telítettséggel közlekedik, pedig a legdrágább jegyek elérik a 250 eurót is, nyáron pedig hónapokkal előre elkelnek a helyek.

Sosem fogyott annyi Interrail-bérlet, mint 2022-ben, a jegy bevezetésének ötvenedik évfordulóján, és érkeznek az újabb és újabb útvonalak, melyek bevezetésében élen jár az európai mezőnyben jelenleg vezető osztrák nemzeti szolgáltató, az OBB, de új magáncégek is piacra lépnek, például a European Sleeper és a Midnight Trains.

Ennek ellenére a repülés még mindig nagyobb vonezrőt jelent, és Európa gazdaságának a közlekedés az egyetlen olyan ágazata, ahol a CO2-kibocsátás továbbra is növekszik.

Szakértők elmondták, mikor a legjobb repülővel, busszal és vonattal utazni, és milyen körülmények között éri meg jobban a vasút.

(Forrás: France24, képek: Getty Images)

 

vasút | repülő | közlekedés | vonat

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom