A húsgolyó igazi jolly joker fogás arra az esetre, ha ennénk valami finomat, de nincs sok időnk a konyhában főzöcskézni. A klasszikus változat helyett most két olyan receptet mutatunk, melyek teljesen új megközelítésbe hozzák kedvenc fogásunkat.
Indiai húsgolyó
Hozzávalók:
- 500 g darált hús
- ½ csésze őrölt mandula
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 evőkanálnyi friss korianderlevél apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt kardamom
- 1 teáskanál őrölt kömény
- ¾ teáskanál őrölt fekete bors
- só
A chutney-hoz:
- 1 csészényi friss korianderlevél durvára vágva
- ¾ csésze friss mentalevél apróra vágva
- 1 közepes paradicsom felkockázva
- fél vöröshagyma apróra vágva
- 60 ml víz
- 60 ml frissen facsart lime-lé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál csilipaszta
- só
Elkészítése:
- A chutney-hoz az összes hozzávalót a turmixgépbe tesszük, és pesztó állagúra pürésítjük, majd félrerakjuk.
- A sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, összekeverjük, majd a masszából kis húsgombócokat formázunk. Rásorakoztatjuk a tepsire, és 15 perc alatt készre sütjük. A chutney-val kínáljuk.
Forró krémlevesbe bújt húsgolyó
Hozzávalók a húsgolyóhoz:
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- 60 ml tej
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
- só, bors
Hozzávalók a krémleveshez:
- 4 nagyobb burgonya
- 1 zacskó bébi sárgarépa
- 1 vöröshagyma apróra vágva
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- alaplé
- 1 teáskanálnyi majoránna
- 1 teáskanálnyi bazsalikom
- só, bors
- felkarikázott újhagyma a tálaláshoz
- 1 doboz főzőtejszín
Elkészítése:
- A húsgolyókhoz minden alapanyagot egy tálba teszünk, összekeverjük, majd formázzuk.
- Egy lábasban kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a bébirépát. Felöntjük alaplével, majd sózzuk, borsozzuk, ízlésünk szerint fűszerezzük.
- Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és addig főzzük, amíg a burgonya és a húsgolyó tökéletes nem lesz. Ekkor kiemeljük a levesből a húsgolyót, a levest pürésítjük, majd behabarjuk a főzőtejszínnel. A gombócokat visszatesszük, újra felforraljuk, majd újhagymával megszórva kínáljuk.
(Fotók: Getty Images)
húsgolyó | főétel | krémleves | recept | egyszerű recept | gyors recept
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni
Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!