Húsgolyó, ahogyan még sosem készítetted – Két recept egy ételre

A húsgolyó igazi jolly joker fogás arra az esetre, ha ennénk valami finomat, de nincs sok időnk a konyhában főzöcskézni. A klasszikus változat helyett most két olyan receptet mutatunk, melyek teljesen új megközelítésbe hozzák kedvenc fogásunkat.

Indiai húsgolyó

Hozzávalók:

  • 500 g darált hús
  • ½ csésze őrölt mandula
  • 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 evőkanálnyi friss korianderlevél apróra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • ¾ teáskanál őrölt fekete bors

A chutney-hoz:

  • 1 csészényi friss korianderlevél durvára vágva
  • ¾ csésze friss mentalevél apróra vágva
  • 1 közepes paradicsom felkockázva
  • fél vöröshagyma apróra vágva
  • 60 ml víz
  • 60 ml frissen facsart lime-lé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál csilipaszta

Elkészítése:

  1. A chutney-hoz az összes hozzávalót a turmixgépbe tesszük, és pesztó állagúra pürésítjük, majd félrerakjuk.
  2. A sütőt 220 Celsius-fokra előmelegítjük, egy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
  3. Az összes hozzávalót egy nagy tálba tesszük, összekeverjük, majd a masszából kis húsgombócokat formázunk. Rásorakoztatjuk a tepsire, és 15 perc alatt készre sütjük. A chutney-val kínáljuk.
Forró krémlevesbe bújt húsgolyó

Hozzávalók a húsgolyóhoz:

  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 60 ml tej
  • 50 dkg darált hús
  • 1 tojás
  • 1 fokhagymagerezd, apróra vágva
  • só, bors

Hozzávalók a krémleveshez:

  • 4 nagyobb burgonya
  • 1 zacskó bébi sárgarépa
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • alaplé
  • 1 teáskanálnyi majoránna
  • 1 teáskanálnyi bazsalikom
  • só, bors
  • felkarikázott újhagyma a tálaláshoz
  • 1 doboz főzőtejszín

Elkészítése:

  1. A húsgolyókhoz minden alapanyagot egy tálba teszünk, összekeverjük, majd formázzuk.
  2. Egy lábasban kevés olajon üvegesre pároljuk a vöröshagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a bébirépát. Felöntjük alaplével, majd sózzuk, borsozzuk, ízlésünk szerint fűszerezzük.
  3. Óvatosan beletesszük a húsgolyókat, és addig főzzük, amíg a burgonya és a húsgolyó tökéletes nem lesz. Ekkor kiemeljük a levesből a húsgolyót, a levest pürésítjük, majd behabarjuk a főzőtejszínnel. A gombócokat visszatesszük, újra felforraljuk, majd újhagymával megszórva kínáljuk.

(Fotók: Getty Images)

húsgolyó | főétel | krémleves | recept | egyszerű recept | gyors recept

FOLYTASD EZZEL

5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Manhattan lüktető energiáját mostantól bárki magán viselheti ennek az új kollekciónak köszönhetően

Rendeld meg a Roadster magazin 19. számát!

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa