Hová utaztak a magyarok a hosszú hétvégén? Itt töltötték a legszívesebben a húsvétot

A tavalyi ünnepi hosszú hétvégéhez képest idén három százalékkal magasabb volt a forgalom.

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint nagycsütörtök és húsvét hétfő között több mint 270 ezer vendég közel 600 ezer éjszakára foglalt szállást. Ezek több mint hatvanöt százalékát vidéken, csaknem harmincöt százalékát a fővárosban töltötték.

Az MTÜ tájékoztatása szerint a vendégéjszakák közel ötvenáhrom százaléka szállodákban, harminckét százaléka magán- és egyéb szálláshelyeken valósult meg. A szállodákban nagyszombaton volt a legnagyobb a kihasználtság, Budapesten elérte a nyolcvanegy százalékot. A szálláshelyek bevétele 13 milliárd forint volt, amiből közel hatmilliárd forintot belföldi vendégek fizettek ki.

A belföldi vendégek száma 138 ezer volt, ők nagycsütörtök és húsvét hétfő között több mint háromszázezer éjszakára foglaltak szállást, a legtöbben a Balaton, a Mátra-Bükk és Budapest-környékét keresték fel.

A vidéki szálláshelyek vendégéjszakáinak közel háromnegyedét adták a belföldiek, miközben a külföldi vendégforgalom kilenc százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. A budapesti vendégéjszakák nyolcvankilenc százalékát adták külföldiek, ide a legtöbben Németországból, Olaszországból és az Egyesült Királyságból érkeztek. A vidéki desztinációkat főként csehek, szlovákok és németek választották, elsősorban a Balaton, Bük-Sárvár és Debrecen és térségét részesítették előnyben.

A települések ranglistáját ez a három város vezette, és az is kiderült, általában honnan indulnak a legtöbben belföldi utazásra.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

utazás | húsvét | magyarország | belföld

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram