Újabb helyszínen vezették be a tilalmat, nem lehet rágyújtani ezeken a strandokon Spanyolországban

Korábban már a Baleár-szigetek huszonnyolc strandján vezették be a dohányzási tilalmat, köztük az ibizai Playa de Talamancán, a menorcai Platja Granon és a mallorcai Sant Joan strandon.

Legutóbb pedig az Ibizán, San Antonióban található Caló des Moro csatlakozott a szabályozáshoz, melynek célja a helyi lakosok egészségének védelme és a homok tisztán tartása. A szabálysértőkre kiszabható bírságok településenként eltérőek, de akár kétezer eurót (körülbelül 770 ezer forintot) is fizethet, akit rajtakapnak a tiltott tevékenységen.

Nemcsak a szigeteken, hanem a szárazföldön is látunk példát az intézkedésre, Barcelona tavaly nyáron vezette be a dohányzási tilalmat mind a tíz strandján. A korlátozás célja itt is a környezet védelme és a polgárok azon jogának biztosítása, hogy tiszta, szennyezéstől, füsttől és csikkektől mentes környezetben élvezhessék a strandolást. A szabályok megszegése azonban itt "csak" harminc eurós (nagyjából 11500 forintos) bírsággal jár.

Mint egy olasz turista elmondta, jogosnak tartja a strandok tisztán tartásának szándékát, de úgy véli, rendkívül nehéz minden egyes embert ellenőrizni. Ő azt javasolná, hogy tartsanak fenn egy kijelölt dohányzóhelyet hamutálcákkal. A barcelonai városi tanács szerint ugyanakkor az intézkedés működik, és a 2021-es kísérleti program során jelentősen csökkent a dohányzók és egyúttal a csikkek száma is a tengerpartokon.

Katalónia, Andalúzia, Murcia és Galícia strandjain szintén nem szabad rágyújtani, Spanyolország pedig előbb-utóbb szeretné elérni, hogy minden egyes strandjára kiterjedjen a tilalom.

Az ehhez kapcsolódó törvényről már folyik a vita.

A tengerpartokon világszerte évente mintegy ötmilliárd csikk landol, amelyek a tengerben végzik, és évtizedekig tart, amíg lebomlanak.

Van egy ország, amely még messzebbre menne a dohányzási tilalmat illetően, ha pedig Európában nyaralunk, messze nem ez az egyetlen szabály, aminek megszegéséért büntetés jár.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

spanyolország | tengerpart | baleár-szigetek | strand | barcelona

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom