Az utazás, mint tudjuk, szélesebb látókört biztosít a világról, egyben alkalmazkodást is igényel. Utóbbi azt jelenti, hogy indulás előtt ajánlott utánanézni a helyi kulturális normáknak, az éttermi etikettnek és a nyelvnek. Az alábbi bosszantó szokásokat pedig mindenképp javasolt ejteni.
Elvárni mindenkitől az angoltudást
Az angol nyelv a világ legtöbb részén elterjedt (még akkor is, ha sok helyen nem hivatalos), de ez nem jelenti azt, hogy elvárhatjuk, hogy mindenhol mindenki beszéljen angolul.
Ehelyett inkább ragadjunk meg egy útikönyvet, és tanuljunk meg néhány kulcskifejezést az adott ország nyelvén, vagy egyszerűen használjuk a fordítót.
A kulturális szokások figyelmen kívül hagyása
Nem kellene külön hangsúlyozni, de szükséges. A társadalmi etikett megismerése és betartása nagyon sokat számít külföldön.
Ha nem vesződünk azzal, hogy megismerkedjünk olyan fontos helyi szokásokkal, mint a köszönés, a borravaló helyzete, vagy akár az, hogy melyik kezünkkel adjunk oda a másiknak egy tányért, az bizonyítéka a tiszteletlenségnek.
Nem megfelelő öltözködés
Lehet, hogy otthon kánikula idején nyugodtan sétálgathatunk miniruhában, de úti céltól függően kulturálisan nem biztos, hogy ez mindenhol megfelelő viselet.
Thaiföld és Bali templomaiban például illik eltakarni a karokat és a lábakat, mégis, turisták százai készítenek évente szelfiket olyan öltözékben, amely a tisztelettudó irányelveken kívül esik.
Hotelben maradni
Nem muszáj a Fehér Lótuszban látottakat másolva minden ébren töltött pillanatot a szálloda vagy az üdülőhely falai között tölteni – beleértve az étkezéseket is.
Számos hotel ad otthont kiváló étteremnek, de ezeknek kiegészítésként kellene kapcsolódniuk a programokhoz. Mozduljunk ki és fedezzük fel a környéket!
Sietős étkezések
Otthon, a hétköznapokon olyanok az étkezések, mintha sprintelnénk: elolvassuk az étlapot, rendelünk, eszünk, fizetünk és távozunk.
Külföldön azonban ennek az ellenkezője a helyzet, mert az étkezési élményt lassabban és minden pillanatát kieélvezve kell(ene) megélni.
Ne kérjük a számlát abban a pillanatban, amikor letesszük a villát.
Annak feltételezése, hogy mindig minden nyitva lesz
Spanyolországban és Olaszországban például délben szünetet tartanak az üzletek. Az ablakon kopogtatni, és arra várni, hogy a tulajdonos kinyissa az ajtót, mert mi alkalmatlan időpontra osztottuk be a csecsebecse-vásárlást, az erősen visszatartó erővel bír.
Tiszteletlenség a műemlékekkel szemben
A kulturális jelentőségű szimbólumok semmibe vétele (például síremlékekre való felmászás vagy a kijelölt területeken átugrálás) egy fénykép kedvéért sehol sem lehet illdomos.
Túl sok poggyász
Próbáljunk ellenálni a túlpakolásnak.
Ez ugyanis megnöveli annak az esélyét, hogy az utazás során valami eltűnik és megnehezítheti a taxizást vagy a tömegközlekedést is és plusz stresszt okoz.
Túlzottan kritikusnak lenni az ételekkel és a kultúrával szemben
Igen, külföldre utazni más. Nem ez a lényeg? Ha ugyanarra vágyunk, miért nem maradunk otthon?
Semmi értelme nincs annak, hogy mindent, amit eszünk, látunk és tapasztalunk, az otthoni dolgokhoz hasonlítunk és ez alapján kritizálunk.
Étlapmódosítgatás
Hacsak nem étalallergia vagy szigorú diétás előírások miatt kérünk módosításokat, a végtelen változtatások kérése indokolatlan stresszt okoz az ételeket elkészítőknek, emellett meglehetősen érzéketlen dolog a hagyományos ízek és a helyi főzési szokások variálását követelni.
Ragaszkodás a kommerszhez
Ha egész idő alatt a legnagyobb turisztikai látványosságok körül szétszórt nemzetközi étteremláncok éttermeiben eszünk, amelyek alapvetően csak a turistákat szolgálják ki, hogyan fogunk valaha is belekóstolni a helyi gasztronómiába? Ugyanez elmondható az ultraturista szuvenírboltokról és bárokról is.
Egy városi pihenés alkalmanként simán lehet olyan üdítő, mint egy tengerparti. De nem feltétlenül fővárosokban kell ilyenkor gondolkodni, hiszen a teletömött London, Párizs vagy Róma nem a legjobb választás egy stresszmentes utazáshoz. Az alábbiak viszont igen. Ez a kilenc hely vibráló kultúrát, változatos ételeket és izgalmas éjszakai életet ajánl a városi élet minden előnye mellett kisebb tömeggel és alacsonyabb költségekkel.
(Forrás: Travel and Leisure, fotók: Getty Images)
nagy sztori | szokások | utazás | turista | lista | legidegesítőbb
Egy jó tervhez is kellhet több perspektíva
–
Sulciová Silvia interjú
Skót nyár a ködös budapesti belvárosban – Ilyen a 2023-as év whiskyje
Megérkezett a tél, már ki lehet csomagolni a Roadster legújabb, sorrendben 18. lapszámát. Mit találunk benne? A Costa Smeralda fedélzetén kipróbáljuk, milyen az élet egy tengerjárón Barcelona és Nápoly között. Ellátogatunk a luxusipar nagyágyúival dolgozó Edinas Paper kőbányai műhelyébe, megmutatjuk, milyen finomságokkal lehet átvészelni a hideg hónapokat, és megismerkedünk a római Palazzo Talìával is, amelyet az olasz rendezőzseni, Luca Guadagnino álmodott meg. Aktuális számunkban is rengeteg izgalmas helyszín bukkan fel: ilyen a kanadai Yukon vidék, az Amalfi-part, a Côte d’Azur-on kipróbáltuk, milyen az új Audi S5. Északabbra is elkalandoztunk: a lapszám talán legszimpatikusabb szereplője az a négy norvég fiatal, akik egy elhagyatott halfeldolgozó üzemet alakították át a skandináv ország és talán Európa legcoolabb pontjává. Ezen kívül bemutatunk öt divatbrandet, akiket érdemes követni, megvizsgáljuk, milyen volt az elmúlt száz évben a lejtők divatja és még ezen kívül is rengeteg izgalmas témánk van, de itt megállunk.
Megnézem, mert érdekel!