Így kerüld el a hisztit vásárláskor

Kis- és nagygyermekes szülők is ismerik azt a hisztimenetet, amelyet a bevásárlás során tud a gyermek kerekíteni. Nincs könnyű helyzetben az anyuka vagy apuka, aki húsvét közeledtével gyerekkel téved be a boltba. A polcok telis-tele vannak színes játékokkal, hívogató édességekkel, és nem csoda, hogy az egész vásárlás egy nagy csatába torkollik. Hogy lehet megelőzni az ilyen eseteket? Egyáltalán lehetséges?

A hiszti eredete a szabad akarat, illetve annak hiánya

Az első lépés, hogy felismerjük ilyenkor: a gyerek ilyenkor szembesül a korlátokkal, és ha nem tud ellene tenni, ha nem érvényesülhet az akarata, a feszültség kitör. A dühkitörés – más néven hiszti – egy természetes folyamat, a fejlődés velejárója. Megelőzni ugyan nem lehet 100%-ban, de sok esetben, ha elérjük, hogy a gyerek úgy érezze mégis, hogy ő irányít, már csökkentettük a dühkitörések számát.

A vásárlásokat nyilván nem irányíthatja egy 3 éves, ezért egy trükkhöz kell folyamodni. Teremtsük meg számára az irányítás illúzióját.

Az illúzió megteremtése

Ha a boltba már úgy érkezünk, hogy a gyerek kiválaszthatta, hogy milyen ruhában fog menni – persze az általunk felajánlott lehetőségek közül – ha a saját bevásárlókosarába pakolhat, vagy segíthet kiválasztani, hogy két termék közül melyiket vásároljuk meg otthonra, már sokat tettünk a feszültség ellen. Bevonhatjuk a menütervezésbe is. Válasszon ő köretet a következő napi ebédhez!

Amikor készülődünk, avassuk be a programba. Ha elmondjuk neki részletesen, hogy mit tervezünk, mit fogunk vásárolni, és abban nem említjük a neki való játékot vagy az édességet, könnyebb dolgunk lesz később. Ha mégis szeretne megvenni valamit, amit nem kaphat meg, beszélgessünk vele, adjunk kompromisszumos megoldást a számára.

A gyerekek kiváló szenzorokkal vannak ellátva. Egy apró megingásunkat is észreveszik, tehát fontos, hogy végig kitartsunk az álláspontunk mellett. Ha egyszer engedünk, a következő alkalmakkor is próbálkozni fognak.

Hisztikezelés, gyakorlati tippek

Ha mindezek ellenére nem sikerül a hiszti kivédése, és lehetetlen helyzetben állunk a bolt közepén, még mindig tehetünk valamit: maradjunk higgadtak. Ez az egyik legnehezebb, hiszen a hiszti bekövetkeztéig valószínű, hogy a türelem az, aminek a híján vagyunk. De ha maradt még egy morzsányi is, azt elő kell venni, mert a hisztire dühvel reagálni olyan, mint benzinnel tüzet oltani. A higgadtság egy idő után átragad a gyerekre – ha szerencsénk van pár perc alatt. Ha már esélytelennek tűnik, hogy a hiszti véget érjen, ragadjuk ki a környezetből, vigyük át egy másik sorba, vagy ha kell, a boltból is. A környezetváltozás jót tesz ilyenkor, itt már tényleg csak pár perc a nyugalom.

Persze vannak olyan helyzetek, amikor nem is érdemes próbálkozni. Az éhséget és a fáradtságot a gyerekek nehezebben kezelik, mint mi. Ilyenkor a legjobb el sem indulni, de ha mégis szükséges, a lehető leggyorsabban befejezni a vásárlást.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom