Így lehet hatékonyan dolgozni home office-ban

Hogyan lehet hatékonyan végezni a munkát, ha a folyton nyüzsgő iroda és a zsizsegő kollégák helyett a teregetni való és a netes tévésorozatok vesznek körül bennünket? Eláruljuk!

Annak ellenére, hogy immár háromnegyed éve egyre többen dolgoznak otthonról, a home office sokak számára még mindig nagy kihívást jelent. Mint mindent, ezt is meg kell tanulni, hiszen a hatékonyság és az eredményes munkavégzés rendkívül fontos akkor is, ha iroda helyett a lakásunkban töltjük a munkaidőnket. Ráadásul a pandémia várhatóan hat a munkaerőpiacra és a munkavállalók preferenciáira is, ezért a jövőben egyre többen kereshetnek olyan munkát, amely lehetővé teszi a rendszeres vagy folyamatos távoli munkavégzést.

Digitális nomádnak lenni pedig valljuk be, egyre menőbbé kezd válni.

Összegyűjtöttünk néhány hatékony módszert, amivel a munkateljesítmény növelhető akkor is, ha a feje tetejére áll a ház.

Munkaidő

A rugalmas munkaidő rendkívül csábítóan hangzik, a valóságban azonban azt jelenti, hogy reggeltől estig dolgozunk, mégsem érünk semminek sem a végére. A legfontosabb az otthoni munkavégzésben, hogy az irodaihoz hasonlóan megszabjuk magunknak a munkakezdés időpontját, és azt is, hogy mikor fejezzük be.

Munkaidő és énidő

Miután meghatároztuk a munkaidőnket, tudatosítsuk magunkban azt, hogy ebben az időszakban valóban csak a munkával foglalkozunk.

Nem indítunk be egy mosást, nem szaladunk el bevásárolni, nem megyünk el futni a haverokkal!

Onnantól kezdve azonban, hogy lejárt a munkaidőnk, már ne a feladatainkkal, hanem saját magunkkal és szeretteinkkel foglalkozzunk. Amennyiben élesen el tudjuk választani a munkát és a magánéletet, a bioritmusunk optimális lesz, a munkaidő alatt pedig produktívak tudunk maradni.

A munkafolyamat megtervezése

A hatékony munkavégzés egyik biztos módja az, ha a munkaidő kezdetén megtervezzük az egész napot. Állítsunk fel prioritásokat, mérjük fel, hogy mi, mennyi ideig tart, az egyes feladatokhoz pedig rendeljünk hozzá határidőket!

Jegyezzük fel magunknak azt is, hogy milyen feladatot végzünk el akkor, ha valamivel hamarabb elkészülünk! A munkaidő végén pedig írjuk össze, hogy másnapra milyen feladatok várnak ránk!

Szünet

Ahogy az irodában tennénk, az otthoni munkavégzés során is tartsunk néhány perces szüneteket. Ebben az időszakban valóban álljunk fel az asztal mellől, szívjunk friss levegőt az erkélyen, nyugodtan ebédeljünk meg, és ha lehet, beszélgessünk másokkal!

Egy 2011-es tanulmány szerint azok a munkavállalók, akik két rövid szünetet tartanak a nyolcórás munkaidejük alatt, sokkal produktívabbak maradnak, mint azok, akik megállás nélkül dolgoznak.

Munkaállomás kialakítása

A home office legnagyobb buktatója, ha azt hisszük, hogy eredményesen lehet dolgozni a kanapén ülve vagy az ágyban fekve, pizsamában, esetleg az étkezőasztalnál.

Ehelyett válasszunk ki egy sarkot az otthonunkban, amelyet berendezünk irodának, és csak munkavégzésre használjuk! Nem kell hatalmas dolgokban és bútorrendszerekben gondolkodnunk: egy íróasztal és egy ergonomikus szék már elegendő lehet.

Társas kapcsolatok

Annak ellenére, hogy munkánkat otthon végezzük, nem szabad teljesen elszigetelődnünk. A kollégákkal való együttműködés, a szocializáció rendkívül fontos, még akkor is, ha ezt online meetingek keretében vagy telefonos egyeztetések során tesszük meg. Ez igaz a társas kapcsolatok mellett a szakmai életünkre is. Tartsuk a lépést a változásokkal, újdonságokkal, trendekkel, és képezzük folyamatosan magunkat akár digitális megoldások segítségével!

Ez is érdekelhet:

(Fotók: Getty Images)

munkavégzés | koronavírus | iroda | covid | munka

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom