Így lehetsz tizenötezer forintért franciakastély-tulajdonos

Tiéd lehet egy darabka francia történelem kevesebb, mint kéthavi BKV-bérlet árából. Mondjuk is, hogyan.

Természetesen az ilyen címek nagyon gyanúsan hasonlítanak az „így fogyj le fél nap alatt húsz kilót” spamhirdetésekre, most viszont valóban ez a helyzet: tizenötezer forintért te is egy francia kastély tulajdonosa lehetsz. Azaz egész pontosan egy romos, középkori vár, a Château de Vibrac társtulajdonosává válhatsz ötven euróért.

A vár Franciaország nyugati részén, a konyakjáról híres Grand Cognac régióban található, mely a francia nemességnek adott otthont a középkorban. A növényzettel sűrűn benőtt romok társtulajdonosi jogát egy örökségmegőrző startup, a Dartagnans.fr oldalán lehet megvásárolni az Adopte un Chateau program keretében. A célkitűzés a kastély teljes felújítására 1 240 000 euró, melyből eddig 571 ezer euró jött össze, azaz majdnem a kastély fele – ezzel pedig több mint tízezer tulajdonosa van a Château de Vibrac-nak.

És mivel jár a társtulajdonosság? Életed végéig bemehesz a kastélyba, a kert egy részében ott lesz a neved, és segítesz megmenteni a teljes pusztulástól a francia történelem egy szeletét. A nonprofit szervezet szeretné visszaállítani Vibrac régi dicsőségét, eseményeket és közösségi találkozókat szerveznének a várba. Az elvileg nagyon jó termőtalajú telken pedig organikus terményeket ültetnének, és a későbbiekben ökobarát kabinokat is elhelyeznének a vendégek számára.

A kastélyadoptáló projekt már három éve folyik: Vibrac mellett még két kastély csatlakozik a közösségi finanszírozási projektbe Nyugat-Franciaországban. A Deux-Sevres régióban található Ebaupinay-t 2018-ban vásárolta meg ugyanilyen céllal a Dartagnans, valamint a várárkos, 13. századi Mothe-Chandeniers-t 2017-ben.

A Dartagnans alapítója, Romain Delaume a CNN-nek azt mondta, turisztikai potenciáljuk alapján esett a választásuk ezekre a kastélyokra: Vibrac pár hónapja került fel a radarjukra.

„Ez a kastély olyan, akár egy apró aranyrög, amit több száz évig elhanyagoltak. A régió pedig híres a konyakjáról, és egy nagyon dinamikus területről van szó, az egész környék lenyűgöző!”

Akár olyan jó állapotba is kerülhetnek a romok, mint a chenonceau-i kastély

Az első két kastélynál már jelentősen haladtak a felújításokkal, és mostanában kezdik megnyitni ajtajaikat a közönség előtt. A Mothe-Chandenier-t már több mint tizenötezer látogató megnézhette 2019-ben, Ebaupinay-t pedig körülbelül ötezer turista és helyi láthatta a múlt nyáron tartott rövid nyitóesemény alkalmával. Azonban mindhárom kastéllyal még rengeteg a tennivaló a végleges állapot eléréséig: Vibrac esetében egyelőre az elburjánzó vegetációt igyekeznek megszelidíteni, hogy ne károsítsa tovább a romokat.

A Charente-folyó három szigetből álló szigetvilágának egyikén található Vibrac, ahol a kilencedik században kezdtek először letelepedni a franciák; a mostani épületben 14–15. századiak a legrégebbi részek. A reneszánsz korszak alatt a vagyonos Mareuil család volt százötven évig a kastély tulajdonosa, akik egyrészt megnövelték a tornyos épületet, emellett hidakat is hozzáadtak – a természeti erők és az ostromok pedig erőteljesen elvettek. A restaurálást óvatosan fogják végezni, és különös figyelmet fordítanak azokra a részekre, ahol a természet olykor egészen gyönyörűen nőtte be a romokat.

Franciaország a pazar kastélyok hazája: ez itt a Château de Menthon-Saint-Bernard

Az ökotudatos felújítás része, hogy a megújuló energiával kialakított kastély és telke önfenntartó legyen a jövőben, a kabinszállásokat pedig szintén minimális ökológiai lábnyommal építenék meg. Mindehhez meg is hirdettek egy nemzetközi építészpályázatot is, hogy a régi és az új találkozása a lehető legtökéletesebb legyen a dizájnban is: egyszerre szeretnék hagyományos módszerekkel végezni a felújítást, és komfortossá is tenni a szállásokat a 21. század embere számára.

Szerintünk nem elvetendő dolog tizenötezerért kastélytulajdonossá válni: ha neked is megtetszett az ötlet, a Dartagnans oldalán betársulhatsz!

vár | chateau | chateau de vibrac | dartagnans | franciaország

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom