Így maradhatunk motiváltak, ha a világ körülöttünk lehúz

Összegyűjtöttünk öt lépést, ha úgy érezzük, a stressz minden motivációt kiszív belőlünk.

Határozzuk meg, hogy miért stresszelünk!

A stressz négy fő forrásból táplálkozhat, éppen ezért különösen fontos, hogy meghatározzuk és megértsük azt, éppen mi az oka a feszültségünknek.

Az időstressz akkor jelentkezik, ha például időhiánnyal küzdünk, vagy egy határidő vészesen közeledik. Megkülönböztetünk úgynevezett várakozó stresszt is, amelyet egy közelgő esemény, például előadás, prezentáció vagy családi esemény is kiválthat. A harmadik a szituációs stressz, ami akkor fordul elő, ha úgy érezzük, bizonyos eseményeket nem irányíthatunk. Manapság a leggyakrabban ezt érezzük. Emellett van találkozási stressz is, amit a másokkal, vagy egy bizonyos személlyel történő interakció vált ki.

Keressünk társakat!

Könnyebb kezelni a stresszt akkor, ha nem vagyunk egyedül. Próbáljunk találni valakit, aki motiválni tud bennünket akkor, amikor a mélyponton vagyunk. Biztassuk egymást, osszuk meg a tapasztalatainkat, fokozzuk egymás érdeklődését, merítsünk inspirációt a legkülönbözőbb forrásokból!

Kövessük nyomon a fejlődésünket!

Az, hogy mozgásban vagyunk, még nem jelenti azt, hogy haladunk is. Amikor nem tudjuk, hogy megfelelő-e a fejlődési ütemünk, egyáltalán jó irányba haladunk-e akár a szakmai, akár a magánéletünkben, természetes, hogy elveszítjük a motivációt.

Érdemes sok kisebb elérendő célt kitűzni magunk elé, nem pedig egy nagyot, így újabb és újabb visszacsatolási pontok, önellenőrzési lehetőségek nyílnak meg előttünk.

Merjünk nemet mondani!

A stressz-szintünk fénysebességgel nő, ha túlvállaljuk magunkat, éppen ezért tudatosítsuk:

nem kell mindenre igent mondanunk!

Szánjunk időt a mérlegelésre: van-e elég időnk, energiánk és kreativitásunk az új feladat elvégzésére? Az is rendben van, ha azt mondjuk, hogy most nem. Ez pedig nem önzést jelent, hanem felelősségteljes döntéshozatalt, hiszen így az elvállalt feladatainkat sokkal eredményesebben, motiváltabban tudjuk végrehajtani.

Keressünk valamit, amiért szenvedélyesen rajonghatunk!

Lépjünk egyet hátra, és gondolkodjunk el azon, mennyire vagyunk lelkesek a munkánkban és a magánéletünkben! Szeretünk együtt lenni a munkatársainkkal, élvezzük a társas kapcsolatainkat? Inspirál minket az a szektor, amiben dolgozunk, van közös jövőképünk a párunkkal?

Kutatások kimutatták, hogy amikor rajongunk valamiért, nő az örömérzetünk, és teljesebbnek érezzük magunkat. Az agyunkban megnő a véráramlás, és jobban koncentrálunk, képesek vagyunk megélni a jelent, elkerülni a mentális zsákutcákat.

munkahelyi stressz észrevétlenül gyűrűzik be az életünkbe, gyakran már útközben azon aggódunk, milyen feladatok várnak ránk a nap folyamán, és ennek hogyan tudunk majd megfelelni. A stressz önmagában mentálisan és fizikálisan is befolyásolja az életminőséget, de az Egészségügyi Világszervezet szerint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet. Így csökkentheted.

(Fotók: Getty Images)

tippek | stressz | nagy sztori | tanácsok | életmód

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom