Így segíthetjük a madarak túlélését ősszel és télen

Ahogy kezd lehűlni a levegő ősszel, a fák levelei sárgás, barnás árnyalatot öltenek, majd idővel le is hullanak. Minél hidegebbre fordul az idő, annál nehezebbé válik az élelemkeresés a madarak számára, és nehezebben találnak búvóhelyet is.

 

Mi emberek segíthetünk szárnyas kis barátainkon

 

Télen több madárfaj próbálja meghúzni magát a városban, ám a betondzsungelben nehezebben találnak eleséget, mint a természetben. Éppen ezért a városban élőktől kedves gesztus, ha gondoskodnak a kismadarakról.

 

A Kert és Otthonbolt kínálatában madáretetők és madáritatók széles választéka áll rendelkezésre. Ebből a webáruházból még madáreleséget is lehet rendelni, így mindent beszerezhetünk egy helyről, amire csak szüksége lehet a csicsergőknek.

 

Hasznos tippek a madarak etetése kapcsán

 

A madaraknak nemcsak a leghidegebb napokon szükséges élelmet és friss vizet biztosítani, hanem egész télen át meg kell ezt tenni. Már októbertől elkezdhetjük őket etetni, és egészen májusig tehetünk ki számukra elemózsiát. Ha időben cselekszünk, akkor hozzászoktathatjuk őket még a fagyok előtt ahhoz, hogy hol találnak etetőt és menedéket.

 

Célszerű ügyelni arra, hogy olyan madáreleséget vásároljunk, amely megfelel a környéken áttelelő madarak szükségleteinek. A legjobb, ha sokféle eledelt kihelyezünk, így hozzá tudunk magunk is járulni ahhoz, hogy fenntartsuk a faji egyensúlyt. Ha nem e szerint járunk el, akkor könnyen megtörténhet, hogy elősegítjük az egyik faj túlszaporodását.

 

Szeptembertől februárig lehetőség szerint zsírban gazdag étkeket kínáljunk a madaraknak, amely kellő mennyiségű energiát ad nekik. Ha olajos magvakat adunk nekik, akkor a puhábbak közül válasszunk. Fontos azonban, hogy ne avasodjanak meg. A kiszáradt mogyoróval a kemény csőrű madaraknak is meggyűlik a baja.

 

Ezeket a tanácsokat is jó észben tartani

 

A madarak etetőhelyét télen lehetőleg naponta töltsük fel. A települések szélén októbertől emelhetjük a madarak napi adagját, a városban, ahol kevesebb a számuk, erre nem feltétlenül van szükség. A legjobb, ha minden nap annyi eleséget teszünk ki, ami el is fogy.

 

A madarak jól alkalmazkodnak, beleértve a táplálékforrással kapcsolatos lehetőségeket is. Nagyjából azonos időben keresik fel minden nap az etetőt, ezért legyünk mi is rendszeresek, és időben töltsük fel számukra élelemmel.

 

Mivel igen nagy tollas kis barátaink energiaigénye, így könnyen legyengülhetnek vagy akár el is pusztulhatnak, ha éhezniük kell. Éppen ezért fontos, hogy ha elkezdtük őket etetni, akkor ne maradjon ki egy nap sem. Az átnedvesedett, megromlott ételt távolítsuk el az etetőből, nehogy baja legyen tőlük a madaraknak.

 

Fontos, hogy tartsuk tisztán az etetőket. Időről időre kerítsünk sort arra, hogy eltávolítsuk a madárürüléket és a más jellegű szennyeződéseket. Ezek ugyanis belekeveredhetnek az ételükbe, ami nincs jó hatással a szervezetükre.

(Szponzorált tartalom)

pr

FOLYTASD EZZEL

A kiberbiztonság téged is érint! Mit is jelent valójában?

Így élheted meg az ünnepi hangolódást egy csodás kastély birtokán itt, a szomszédunkban

Rendeld meg a Roadster magazin 17. számát!

Az ősz önmagában is tud szép lenni, de a Roadster aktuális számával még szebbé és izgalmasabbá tehetjük. Mit találunk benne? Ellátogatunk Jerevánba, és megmutatjuk, mit érdemes csinálni Örményország fővárosában, és megnézzük közelről Athén jelenleg legizgalmasabb kerületét, Keramiekoszt. Találkozunk a világhírű képzőművésszel, Julie Mehretuval, kifaggatjuk, mit csinál Szabados Ági Debrecenben, megkóstoljuk, mit főzött ki az Arany Kaviár új séfje, motorozunk Erdélyben, jachtozunk az Adrián és egyéb hedonista kalandokban is részt veszünk, de nem soroljuk fel mindet. Ezen kívül elbeszélgetünk a bájos izraeli ékszertervezővel, Tal Adarral, találkozunk Zwack Sándorral, bejárjuk a Sauska tokaji főhadiszállását, és elbeszélgetünk napjaink egyik legnevesebb európai portréfotósával, Rob Hornstrával. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram