Így telt a szüret a Káli-medencében

Három pincészetet kérdeztünk a 2019-es termésről.

A francia újborok nem olyan régen már a polcokra kerültek, innentől pedig már csak egy ugrás, és a magyar termelők legfrissebb borait is a kezünkben tarthatjuk. A Balaton-felvidék egyik legcsaládiasabb közösségében, a Káli-medencében élő és munkálkodó borászokat kérdeztük meg, hogyan értékelik az idei évet.

Káli Pince

Káli Balázs feleségével és kisfiával egy 1800-as évek óta családi tulajdonban lévő házban él Szentbékkállán, ahol nem csak mindennapi teendőiket végzik, de ott címkéznek, palackoznak és raktároznak is, no meg a pincét is itt találjuk. A Káli családnak jelenleg tíz hektáron van szőlője a Fekete-hegyen, az Öreg-hegyen, a Köves-hegyen, a Homok-dülőben és Farkastetőn. Olaszrizlinget, traminit, szürkebarátot, chardonnay-t és cabernet sauvignont szüretelnek minden évben, részben állandó csapattal. Balázs saját elmondása szerint is életvitelszerűen borászkodik, együtt rezeg a szőlővel – egyszemélyben borász, szőlész és pincemunkás, de természetesen a család is rengeteget segít neki a munkában.

Idén szeptember 14-én kezdték a szüretet. Október 21-én kerültek az utolsó fürtök a ládákba, és ezen az őszön két kísérletbe is belefogtak. "Idén új fajtákkal foglalkoztunk: kipróbáltuk, milyen a szürkebarát fajtaborként, illetve hogy a cabernet sauvignon milyen eredményt hoz, ha vörösbort készítünk belőle. Terméskorlátoztuk a területeinket, köztük ezeket a fajtákat is. Koncentráltabb ízvilág, fajtajelleges szép illatok, lassan lehúzódó gliceringyűrű, némi petrolosság megjelenése, szép dinamikus savak jellemzik az idei borokat" – meséli Balázs.

Mivel az ültetvényeik öregedőek – a legfiatalabb is huszonöt éves – évről évre egyre nagyobb odafigyelést igényelnek, ezért idén még nagyobb figyelmet fordítottak a termésmennyiségre, és nagyfokú zöldmunkát végeztek.

Az időjárás idén többször is nehézséget okozott Balázséknak, de végül kisütött a nap, és vele együtt a szőlő is erőre kapott.

"A májusi hideg korlátozta a szőlő fejlődését, hetekre visszavetette, majd hirtelen megugrasztotta a rengeteg csapadék és a meleg. Alig értük utol magunkat a zöldmunkában. A sok csapadék miatt a peronoszpóra betegség veszélye is fennállt május végén, június elején. A nyár viszont a szőlő fejlődésének teljesen megfelelő volt. Egyes időszakokban lehetett volna több csapadék, de szerencsére ezt a szüret kezdetekor visszakaptuk, az esős időszakokat gyönyörű szép ősz követte."

Balázs szerint  – bár a saját csapatuk nagyobb része állandó – egyre nehezebb szüreti munkásokat találni, és ha egyik évben nő a csapat, a következőben már biztosan lesz némi lemorzsolódás. "A fiatalabb generáció nem jön el szüretelni" – mondja.

Első borukat februárban kóstolhatjuk.

Káli Kövek

A Káli-medence egyik legnyüzsgőbb pontja a főszezonban – és úgy tűnik, azonkívül is – a Káli Kövek bázisa Köveskálon, ahol nemcsak finomabbnál finomabb borokat kóstolhatunk a pincétől, de nem ritka, hogy az udvaron egy nagy adag gulyás rotyog a tűz fölött, sőt, olyan is akad, hogy esti bulihelyszínné alakul a Szabó Gyula által egyengetett udvar.

Gyula két és fél hektár saját területen gazdálkodik, emellett pedig környékbeli gazdáktól vásárolja a szőlőt. A Töltés, a Kis-hegy, az Öreg-hegy, a Pellengér, a Horog, a Sósi, a Pangyér és a Boncsos dűlőkről érkezik a termés. Fehér és vörös borok egyaránt készülnek nála: az olaszrizlingtől a furminton át egészen a merlot-ig. Idén szeptember 2-án kezdték a szüretet, és kereken egy hónapra rá, október 2-án fejezték be. "Koncentráltan, szinte esőszünet nélkül, majdnem mindennap volt szüret. Az időjárás is kegyes volt hozzánk szeptemberben" – meséli Gyula.

Idén több dűlővel is bővültek, és az eddigi tapasztalatok alapján ezekkel is és a már meglévő területekkel is minden terv szerint alakul. – "A köveskáli Fekete-hegyen több új dűlővel is bővültünk idén, az eddigi tapasztalataink szerencsére nagyon kedvezőek. Ásványos, tartalmas, zamatos borokra számítunk. Új faluborokkal is jelentkezünk majd az idei szüretből. Az előző évekhez képest jobb paraméterekkel hoztuk be a szőlőket, értve ez alatt azt, hogy a kiváló mustfokok mellett kitűnő savakkal találkoztunk még az ideálisnál gyengébb területekről is."

Az időjárás, vagyis a heves esőzések Gyuláéknak is gondot okoztak, de a megfelelő zöldmunkával és növényvédelemmel végül minden betegséget vissza tudtak szorítani.

Az idei szüret egyik nagy tanulsága volt, hogy a fárasztó, gyakran napi tizennégy-tizenhat órán át tartó munka mellett sokkal több időt kell fordítani a regenerálódásra, hogy a szüreten munkálkodók ne merüljenek ki teljesen. "Minden nap reggelivel, ebéddel és vacsorával készültünk a kollégák részére. Az előre meghatározott tervek szerint haladtunk, nem voltak se tárolási, se műszaki problémáink. Ha mégis, az sem okozott fennakadást, gyorsan, pánik nélkül találtunk megoldást."

A Káli Kövek idei termésére kicsit többet kell várni, mint szeretnénk: a legújabb palackok március előtt biztosan nem kerülnek a polcokra. "Nem siettetjük a természetes erjedési és érési folyamatokat. Az idei borok lassabban erjednek és érnek, jövő tavasz előtt nem kerülnek palackba."

Amíg várunk, érdemes viszont kinyitni egy – vagy akár több – üveggel a néhány hete újdonságként érkezett Karmazsinból, ami a pince első, szűretlen vörösbora.

Pálffy Köveskál

A köveskáli Pálffy Pince egy generációkon átívelő pince, ahol jelenleg Pálffy Gyula a rangidős borász, de jó néhány éve fiai, Attila és Gyula is kiveszik a részüket a munkából. A pince szeretne minél naturálisabb borokat letenni az asztalra, ennek megfelelően a szőlőgondozásnál nem használnak rovarölő vagy gyomirtó szert, és minden borukat spontán erjesztéssel, adalékanyagok nélkül készítik. A szőlő hozzájuk a Csere-kút, Vaskapu, Csák-völgy és Töltés dűlőkből érkezik.

A szüretet idén augusztus 21-én kezdték a pezsgő alapbornak készülő pinot noirral, október 20-a körül végeztek mindennel, kivéve egy kis táblával, amiből késői szüretelésű bor készül majd. Idén termőre fordult egy új területük, amit nagyon ígéretesnek tartanak. "Ez egy 2,4 hektáros új terület, ami a Fekete-hegy egyik legmagasabban fekvő területe. Itt egy hektár Furmint, a másik felén pedig Rajnai Rizling van. Nagyon jó fekvésű terület, és nagyon jók az eddigi tapasztalataink" – mondja ifj. Pálffy Gyula.

Idén szerencsére nagyon jó minőségű terméssel tudtak dolgozni, Gyula a mostanit a 2013-as évjárathoz hasonlítja. Bár korábban volt már rá példa, ezúttal nem szenvedtek hiányt munkaerőben sem, egy hat-nyolc fős csapattal dolgoztak, akiket helyiekből és a környező településekről verbuváltak. "Szerintem általánosságban elmondható, hogy nehéz embert találni, főleg mezőgazdasági munkákra. Általában nálunk nem szüretkor, hanem a zöldmunkáknál jelent nagy problémát a munkaerőhiány."

Náluk a csapadék sem okozott gondot, sőt, minden egyes szüreti napot eső nélkül sikerült befejezniük. A legnagyobb nehézséget más okozta. "Nagyon sok volt idén is a vadkárunk. Sajnos az elmúlt öt-tíz évben a nem megfelelő vadgazdálkodásnak köszönhetően nagyon elszaporodtak az erdőből érkező állatok, főleg a vaddisznók."

Az első Pálffy borok január-február környékén kerülhetnek a poharakba.

Ez is érdekelhet:

A széles élet titka – Vendégségben a Bortársaság és a Gellavilla pincészet alapítójánál

Tálos Attila, a Bortársaság és a Gellavilla pincészet alapítója vendégül látott minket a birtokán.

(Fotók: Bortársaság)

szeptember | nagy sztori | szabó gyula | balaton | ősz

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom