Sorra nyílnak a hamis IKEA-áruházak, a cég jogi lépéseket tesz Oroszországban

Sok nagy nyugati céghez hasonlóan az IKEA is kivonult Oroszországból a 2022-es orosz támadást követően és eladta a gyárait.

Az oroszok viszont ezt nem hagyták annyiban, és igyekeznek kitölteni a piaci rést. Azóta több, az IKEA stílusát és színvilágát utánzó márka is felbukkant, köztük egy Sok sikert nevű cég. Ezért a bútorcég 2033 augusztusáig meghosszabbította védjegyeinek érvényességét Oroszországban, amire a márkatulajdonos Inter IKEA szerint a vállalat szellemi tulajdonjogainak védelméhez volt szükség.

Az Ingka Group, amely világszerte a legtöbb IKEA-áruházat üzemelteti, 2023 szeptemberében eladta tizennégy MEGA márkájú bevásárlóközpontját Oroszországban a Gazprombank csoportnak.

Az Ingka 2022 júniusában azt mondta, hogy nyitott arra, hogy egy nap visszatérjen az országba, de a feltételek jelenleg nem adottak.

A belorusz Swed House is az IKEA által hagyott űrt igyekszik kitölteni

Nem a bútorcég az egyetlen, amely ezzel a problémával szembesült: a H&M-től a McDonald's-ig a legtöbb márkát legyártják maguknak az oroszok, gyorséttermet például Ványa bácsi néven nyitottak a mekiére megszólalásig hasonlító logóval, a Starbucksból Stars Coffee, a KFC-ből Krími sült csirke, a Dunkin‘ Donutsból pedig Donutto lett.

Az oroszok egyébként azt is kitalálták, hogyan férhetnek hozzá az eredeti nyugati márkákhoz.

(Forrás: Independent, képek: Getty Images)

 

hamisítás | áruház | orosz | bútoráruház | oroszország

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
“Útra keltünk és összegyűjtöttük a legkiemelkedőbb hazai szállásokat és vendéglátóhelyeket számotokra. Ezek a helyek garantáltan felejthetetlen élményeket kínálnak, legyen szó romantikus pihenésről a Balaton partján vagy egy kulináris felfedezőútról Budapesten.”
Izing Róbert Izing Róbert, főszerkesztő

Legfrissebb ajánlataink

Irány a Roadster Select
teljes adatbázisa
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom