Gary Rhodes serpenyőben készült lazacfiléje mellé metélőhagymás, spárgás rizottót készített, a végeredmény pedig egyszerű, de különleges lett.
Gary Rhodes az Egyesült Királyság egyik legismertebb sztárséfje, akit az angol konyha szeretete, a helyi alapanyagok használata jellemez. Számos nagyszabású televíziós produkcióban is részt vett, Michelin-csillagos szakácsként szakértője volt a MasterChef-nek és a Pokol konyhájának is. Egészen különleges, de otthoni körülmények között is remekül elkészíthető spárgás rizottójáért és serpenyős lazacáért pedig még a tévét sem kell bekapcsolni. Mutatjuk, hogyan készül!
Spárgás, metélőhagymás rizottó
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 8 db spárga
- 2-3 aprított újhagyma
- 1 evőkanálnyi apróra vágott metélőhagyma
- Olívaolaj
- 10 dkg vaj
- 1 kisebb fej aprított vöröshagyma
- 35 dkg rizottó rizs
- 1 liter zöldség vagy csirke alaplé
- 5 dkg mascarpone
- Só, bors
Elkészítés:
- Daraboljuk fel a spárgát 1 centiméteres darabokra, és blansírozzuk, azaz dobjuk enyhén sós vízbe pár percre, majd leszűrést követően helyezzük jeges vízbe egy-két percre, majd ismét szűrjük le!
- Melegítsük fel az olívaolajat és a vaj felét egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a vöröshagymát, és dinszteljük meg!
- Adjuk hozzá a rizottó rizst, és keverjük át, hogy a szemek minden oldala vajas legyen! Adagolva öntsük hozzá az alaplevet! Mindig akkor öntsük hozzá a következő adagot, amikor már az előző felszívódott! Ez körülbelül 18-20 percet vesz igénybe, ennyi idő alatt a rizs puha és krémes állagú lesz.
- Keverjük hozzá az aprított újhagymát, a spárgadarabokat, valamint a mascarpone sajtot és a metélőhagymát! Kóstoljuk meg és sózzuk, borsozzuk, ha szükséges!
Serpenyőben sült lazacfilé
A lazacfilét fűszerezzük sóval és borssal, majd serpenyőben, olívaolajon süssük néhány percig! Adjunk hozzá egy teáskanálnyi vajat, frissen facsart citromlevet, és fordítsuk meg a halszeletet! Süssük további 4-5 percig, majd ismét adjunk hozzá egy kevés vajat és citromlevet, ismét fordítsuk meg, és süssük megint 4-5 percig! Ismételjük a folyamatot addig, amíg a filé közepe enyhén rózsaszínű nem lesz!
A lazacfilét a spárga és az újhagymás rizottó tetejére tálaljuk! Ha van otthon bisque szószunk, öntsünk egy keveset a tetejére!
Ez is érdekelhet:
(Fotók: Getty Images)
sztárszakács | recept | lazac | séf | Michelin | rizottó
Otthonos minimalizmus, avagy egy stílusos családi ház Szombathelyen
5 lélegzetelállító túraútvonal Európában, amin egyszer az életben végig kell menni

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!