Ilyen a valódi folyékony kenyér – Sörkészítés környezettudatosan

Sok statisztikát olvasni arról, hogy a vásárolt kenyerek hány százaléka landol szárazon a kukában. A túlfogyasztás akár ebben is mérhető. Egy fecske ugyan nem csinál nyarat, de már az ötlet is nagyszerű: a világon egyre több kisüzemi sörfőzde döntött úgy, hogy a környezettudatosság jegyében felhasználják a maradék kenyeret, és akár az ókori babiloniak, malátát helyettesítenek vele egyes főzeteiknél.

Tényleg nem kell valami óriási, sosem látott innovációt gondolni a történet mögé, csupán bátorságot és kreativitást. Ha már olyan komponensek, mint a fehércsokoládé vagy a mangópüré nem idegenek a sörfőzdékben, miért ne hívnák vendégül a kenyeret, ami már az ókori Mezopotámiában is megszokott söralapanyagnak számított?

Az első márka, ami nagy sajtóvisszhangot kapott, az angol Wold Top főzde Toast Ale-je, akik vannak olyan jó fejek, hogy receptúrájukat mindenkivel meg is osztják. Ezzel pedig másokat is arra sarkallhatnak, hogy ne csak zsemlemorzsának gyűjtsék a kenyérmaradékot.

A Toast Ale-nél a közeli szendvicskészítő üzem megmaradt serclijeiből főzik a díjnyertes söröket.

APA, IPA, lager és Session IPA is készül, nem beszélve a különleges kollaborációkról, amelyekhez várják a maradékkenyér-felajánlásokat is.

Szintén angol cég a Crumbs Brewing, amely kézműves pékségből kapja a maradék morzsát, és főzetenként mintegy 150 kg kenyeret használnak fel. Ezzel a maláta negyedét helyettesítik. A rozskenyérből rozsos sör készül, a tradicionális élesztős veknikből egy élesztősebb verzió, de egy duplán tudatos sörrel is büszkélkedhetnek: a pékségben elérhető kávé zaccát is hozzáadják az egyik főzetükhöz, amiből porter típusú sör készül.

A reinkarnáció valós és létezik! – állítja a torontói Been a Slice társulás is, amely egy reklámügynökség és Kanada legnagyobb ételmentő szervezete, a Second Harvest összeborulásából alakult. Limitált példányszámú, maradék kenyér felhasználásával főzött sört főztek 2018 novemberére, hogy aztán a torontói vendéglők és pubok lértékesítsék azt, egyszersmind hirdetve az újrafelhasználást, a pazarlás megállítására való törekvést is. Sőt, hasonló pop-up jellegű akciókért nem is kell Kanadáig mennünk, az osztrák Gusswerk Brauhaus is kooperált már a Sparral kenyérsör készítése érdekében.

Ez is érdekelhet:

A világ első fellegek felett erjesztett sörével készül a British Airways

Manapság már számtalan különböző sörkülönlegesség közül válogathat az ember, de azért egy sok ezer méteres magasságban készített IPA mégiscsak kuriózumnak számít.

(Fotók: Unsplash, Been a Slice, Crumbs Brewing, Toast Ale)

kenyér | környezettudatos | sör | sörkészítés | folyékony kenyér

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom