Ilyen Vuhan egy évvel a karantén után

Visszatért a város a normális kerékvágásba, nagyon sok sebbel és kísértettel.

2021-ben Vuhan első ránézésre egy olyan városnak tűnik, amely sohasem tapasztalt meg egy mindent megbénító, hetvenhat napos karantént. A CNN riportere szerint a maszkhordást leszámítva az élet teljesen hétköznapi módon zajlik most Vuhanban:

hajnalban a kereskedők kipakolják friss zöldségeiket és gyümölcseiket a piacon, irodai dolgozók töltik meg a népszerű étkezdéket ebédszünetben, alkonyatkor idős párok sétálgatnak vagy épp gyakorolnak táncmozdulatokat a Jangce-folyó partján, miközben piros lampionok gyúlnak szerte a városban a kínai újévet várva.

Hajnali fürdőzők a Jangcéban, január 25-én

Egy év telt el azóta, hogy a kínai város mind a tizenegy millió lakosa a világ legelső karanténjába került január 23-án. Legalább 3869 vuhani lakos vesztette életét a koronavírus-járványban – a feltételezett, de a kínai kormány által meg nem erősített áldozatok száma több százezer főre tehető –, mely azóta több mint kétmillió áldozatot követelt világszerte.

Piros lámpásokkal várják Vuhanban a kínai újévet

A drasztikus kínai intézkedéseknek köszönhetően viszont – teljes lezárás, beleértve a repülőgépek totális tiltását, autópályák és utak lezárását, teljes lakóhelyelhagyás-tiltásos és száz százalékig kontaktmentes karanténnal – Vuhan a vírus városon belüli továbbterjedésének megakadályozását nézve sikertörténet lett: május óta egyetlen pozitív eset sem volt a városban.

2020. december 31-én, míg más országok milliói karanténban ücsörögtek, addig a vuhaniak tömegesen vonultak az utcára elengedni a húszas évet.

A mi 2020-as szilveszterünk egy kicsit másképp festett

A vuhani lakosok büszkeséggel mesélnek a vírus elleni küzdelmükről és a város erejéről, az emberek kitartásáról – az óriási emberi veszteségek és a mély lelki sebek azonban még mindig kísértik a lakókat.

Sokan gyászolják elhunyt szeretteiket, és továbbra is dühösek a kormányra azokért a kezdeti ballépésekért, amelyeken emberéletek ezrei múltak.

2020 októberében az egyik vuhani kongresszusi központban kiállítás nyílt a koronavírus elleni küzdelem emlékére Az emberélet az első – Különleges kiállítás a Covid–19 világjárvány elleni küzdelemről címmel. A helyszín egyike azoknak az épületeknek, amelyekben a karantén alatt a vírusos betegeket ellátták, és a kiállítás több mint ezer tárgyat mutat be az egészségügyi dolgozók, katonák, önkéntesek, hatósági személyek és polgárok önfeláldozó munkájának mementójaképp.

A hetvenhat napig zárlat alatt lévő Vuhan harcának emlékére

Azért nem minden állt helyre Vuhanban: a tengeri herkentyűket árusító nagypiac – amelyet a járvány kiindulásának egyik fő gócpontjaként jelölnek meg – tavaly januárban zárt be, és azóta sem nyitott ki. Névtábláját leszedték a bejárati ajtóról, melyet fémrácsokkal zártak le, és nem lehet tudni, kinyit-e valaha.

Visszatér az élet a kisebb piacokra...
...és a shopping streetekre is

A bezárt piac mellett azonban már visszatértek egyes árusok: a helyzet korántsem olyan jó, mint a pandémia előtt, a kereskedők viszont bizakodók: szerintük egyre jobb lesz a helyzet Vuhanban, az emberek kemények és erősek. A népszerű bevásárlóutcákra szintén visszatértek a tömegek: elindult az élet, és a sebek lassan, de biztosan elkezdtek begyógyulni abban a városban, ahonnan ez az egész szörnyűség elindult.

Magyarországon leginkább a vendéglátói szektor szenved el jelenleg is hatalmas károkat a korlátozások miatt, és ezeket a kiszállítások sem tudják teljes egészében fedezni; korábban a Jägermeister és a Magyar Turisztikai Ügynökség próbálkozott ezek megsegítésére létrehozott kampányokkal, ami egy jó irányba tett lépés, de kérdés, mire lesz elegendő. A koronavírus okozta globálisan katasztrofális helyzet ellen nagyon sokan tüntetnek, például egy nagykanizsai kocsma is megelégelte és bejelentette nyitását február elsejére, valamint érdemes elolvasni egy kanadai orvos véleményét is, aki szerint tízszer nagyobb károkat okoznak a lezárások, mint amennyire hasznosak. A lengyel vállalkozók pedig egységes polgári engedetlenségben fellázadva jelentették be a kinyitást.

(Forrás: CNN)

pandémia | kínai újév | egy évvel utána | cnn | karantén

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom