A szigetország példátlan ötletére sokan felhúzták a szemöldöküket

Indonézia 2019 augusztusában jelentette be, hogy Borneóra helyezi a fővárosát, miután Jakartát lassan lakhatatlanná teszi a szabályozatlan talajvíz-kitermelés miatti süllyedés, a szmog, a túlzsúfoltság és a krónikus forgalmi dugók.

A terv szerint Jakarta tizenegy millió lakosából is áthelyeznének másfél millió embert erre a területre, amely egyelőre még az érintetlen dzsungel képét mutatja, és amelyet tiszta levegője mellett az tesz vonzóvá, hogy kevésbé kitett a természeti katasztrófáknak.

A finanszírozás azonban nem tűnik olyan egyszerűnek. Két éve Indonézia befektetési minisztere, Luhut Pandjaitan azt mondta, hogy a japán SoftBank negyven milliárd dollárral támogatja a gigantikus, harminckét milliárd dolláros projektet. A bank ezt akkor nem erősítette meg, most pedig bejelentette, hogy nem is vesz részt a vállalkozás finanszírozásában.

A Nusantara (a leendő új főváros neve) Nemzeti Fővárosi Hatóság így új lehetőségeket keres, és

minden kreatív finanszírozási modellt megvizsgál, beleértve a közösségi finanszírozást is.

Azonban, mint a Mining Advocacy Network nevű civilszervezet rávilágított, nagy kérdés, hogy ebben az esetben mit kapnának a pénzükért cserébe az adományozók, valamint az, hogy nem lenne-e így az új város túlságosan kiszolgáltatott a befektetők akaratának. Mint hozzátették, a lakosságtól nem lehet elvárni, hogy állja a számlát, miután az embereket egyébként is adóemelések és magas oktatási, valamint egyéb költségek sújtják.

A terv bejelentése óta a kormány már állítólag öt közel-keleti országgal tárgyal a támogatásról, és az Ázsiai Fejlesztési Bank is segítséget nyújthat a pénz előteremtéséhez, bár közvetlen forrásokat illetve kölcsönt nem biztosít.

Még ha az infrastruktúrával adódnak is problémák, a természeti környezet egészen páratlan ezen a vidéken. Ezért is végzett Indonézia ennek az igencsak irigylésre méltó listának az első helyén. Az állatokhoz azonban nem szabad túl közel menni.

(Forrás: Aljazeera, képek: Unsplash, Pixabay)

főváros | Nusantara | jakarta | indonézia

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom