Indul az idei Brain Bar – Böszörményi-Nagy Gergely-interjú

Európa legnagyobb jövőfesztiváljának idei központi témája a test és lélek egyensúlya, a mentális egészség globális válsága, de olyan magyar vonatkozású társadalmi kérdésekről is megnyitják a vitát, mint az akkumulátorgyártás szükségessége. A szeptember 21-22-én a Magyar Zene Házában rendezett Brain Bar több mint 120 előadót és 100 programelemet sorakoztat fel. Bármi is foglalkoztat jelenleg, a fesztiválon hallhatsz a téged leginkább érintő, legaktuálisabb témákról, és felteheted a legnehezebb kérdéseidet is. Az alapítóval, Böszörményi-Nagy Gergellyel beszélgettünk.

– A 2015-ben alapított Brain Bar idén nyolcéves, lassan tinédzser lesz. Azon az íven halad, és ott tart a fesztivál, ahol anno elképzelted?

– Méreteiben nem, de szellemi nívóját tekintve igen, s a kettő közül az utóbbi a fontosabb. Kezdjük a mérettel, a fesztivál látogatószáma évről évre tíz és tizenötezer között alakul. Egy jórészt angolul zajló, tudományos-ismeretterjesztő eseménynél ez komoly szám, de természetesen el tudnám képzelni, hogy ennél is többen gondolkodjunk együtt a jövőről. Abban azonban, amit minőségben elterveztünk 2015 óta sohasem kötöttünk kompromisszumot. Ezért tudom nyugodt szívvel kijelenteni, hogy itthon nincs, de nemzetközi szinten is párját ritkítja a miénkhez hasonló színvonalú platform. Ez három megközelítésben is igaz.

Egyrészt a Brain Bar lebontja a szakterületek közötti falakat, egyszerre van szó az életmódot és a kultúrát, a politikát és a gazdaságot, a tudományt és a vallást érintő kérdésekről.

Másrészt mi nem csak beszélünk az interaktivitásról, hanem egy valódi vitákon és véleménycserén alapuló eseményt, szellemi fórumot építünk, olyan saját fejlesztésű, játékos színpadi formátumokkal, amelyek a közönséget is aktívan bevonják a párbeszédbe. Ebből a szempontból a Brain Bar szöges ellentéte a TED konferenciáknak, ahol a közönségnek örökké csak a tapsgép szerepe jut. Végül, a Brain Baron nemcsak a konformista fősodor véleménye, a korszellemnek, az aktuális divatoknak dekára megfelelő álláspontok hangoznak el, hanem bátor és provokatív nézőpontok is.

– A Brain Bar nagy hangsúlyt fektet arra, hogy megszólítsa és edukálja a fiatalabb generációt. Van arról bármiféle visszajelzés, hogy ez mennyire sikeres? Mérhető ez a hatás, vagy „csak” az érdeklődés mértéke az, ami segít ezt felmérni?

– Az egész projektben messze a legfontosabb számomra, hogy a diákoknak és pedagógusaiknak a Brain Bar ingyenes. Azt mondjuk és úgy is csináljuk, hogy “nálunk ők a VIP”. A legfontosabb célunk, hogy az ő tudásukat bővítsük, információs bázisukat emeljük, kapcsolatrendszerüket szélesítsük –s általánosságban, hogy inspiráljuk, motiváljuk őket. Minden évben mélyfúrásokat, komoly kvalitatív kutatásokat végzünk a körükben, így egészen sokat tudunk arról, mi foglalkoztatja őket. A fesztiválprogram összeállításában már erre építünk. Nem véletlen, hogy az idei évben kiemelt szerepet kapnak a mentális egészséggel, mentálihigiénés kihívásokkal kapcsolatos témák, hiszen mérjük és tapasztaljuk, hogy a Z-generáció – önhibáján kívül– világszerte egészen máshogy, sokkalta borúlátóbban éli meg a felnőtté válás éveit, mint akár az én nemzedékem.

– A koronavírus okozta lezárások az olyan fesztiválokat is érintették, mint a Brain Bar. Jelentett ez a leállás valamiféle újragondolást a szervezet életében bármilyen téren vagy minden ugyanúgy zajlik, mint a világjárvány előtt?

– Továbbra is az analóg találkozásokban hiszek. 2020-ban teljes egészében a virtuális térben rendeztük meg a fesztivált, s kihoztuk belőle a maximumot, de bízom benne, hogy soha többet nem kényszerülünk erre. A Covid-korszak pozitív hozadékának tartom ugyanakkor a podcast-kultúra megerősödését. Magyarországon az elsők között építettünk saját podcast-stúdiót, elindultak és egyre népszerűbbek a Brain Bar ismeretterjesztő műsorai. Az idei fesztiválon már külön podcast-seregszemle is lesz, ahol a legjobb hazai tartalomgyártók élőben, a közönség részvételével rögzítik majd az adásaikat.

– Mi jelenti a legnagyobb kihívást számodra, mint a fesztivál alapítója?

– Fantasztikus csapatom van, az én dolgom könnyű. Mint szellemi műhelynek, persze vannak közös kihívásaink; hogy időszerűek maradjunk, a közönségünk évről évre hasznosnak, a saját élete szempontjából relevánsnak érezze a nekik összeállított programot. A Brain Bar stábját átlag feletti kíváncsisággal, sok-sok szabad vegyértékkel rendelkező emberek alkotják, ezért ötletből sosincs hiány. A legnehezebb rész az a folyamat, ahogyan desztilláljuk és formába öntjük, egységes “felhasználói élménnyé” alakítjuk ezeket.

– Tereljük kicsit személyesebb síkra a beszélgetést: hogyan töltöd fel a kreatív akkumulátoraidat? Hogyan kapcsolsz ki, ha ki akarsz szakadni a mindennapi pörgésből?

– Egyetlen fogalom. Országos Kéktúra.

– Hogyan találtátok meg az idei esemény öt fő témáját?

– Tehetség, világkép, biztonság, környezet, test és lélek –ezekkel megyünk idén. A teljességre törekszünk, egyetlen téma sem maradhat ki, ami foglalkoztatja a Z-generációt. Tehetség-ügyben megnézzük, tudnak-e, s ha igen miféle értelmes munkát, életpályát kínálni a jól képzett pályakezdőknek a hazai nagyvállalatok? Ami szintén fontos és aktuális: hogyan érdemes fiatalként személyes pénzügyi célokat kitűzni, és mik lehetnek az oda vezető, akár csak egészen apró lépések számukra? Erről is beszélünk.

A Világkép blokkban mélyére ásunk a mesterséges intelligenciának – vajon serkenti vagy aláássa az emberi kreativitást? Csak hype vagy valóban felforgatja a jövőnket ez a technológia?

Idén is kiemelten, önálló blokkban foglalkozunk a Biztonsággal. Hogyan alakulnak körülöttünk a háborús kockázatok, és milyenek lesznek a jövő konfliktusai? Mit kezdjünk a bolygót bekebelező műanyagcunamival, hogyan tegyük élhetőbbé a városainkat, és mit tanulhatunk a Föld történetéből a klímaváltozás jövőre vonatkozóan? Válaszok a Környezet blokkban. Amiről már ejtettünk szót: hogyan szabadulhat meg egy fiatal a depressziótól, a szorongástól, a stressztől? Visszaállítható-e a személyes kapcsolatok szerepe egy széttöredezett világban? Ezek lesznek a Test és lélek témablokk kérdései.

– Tavaly a Magyar Zene Házába költözött a fesztivál. Miért váltottatok?

– Nem vagyok nagy rajongója a sztárépítészeknek, a Zene Háza azonban kivételes épület, mert nem az alkotó saját egójáról, hanem az emberek átszellemülését, lelki békéjét, előrevivő találkozásait szolgáló terek létrejöttéről szól. Otthon érzed-e magad? Szerintem ez minden ház alapkérdése, amire ezen a helyen egyértelmű a válasz. Van egy másik, elsőre unalmasabbnak tűnő oka is annak, hogy miért szervezzük itt a fesztivált. Ez a Liget csapatának profizmusa és szakmaisága –Magyarországon sehol sem találkoztunk ennyire felkészült és elkötelezett vendéglátókkal. Egész évben együtt dolgozunk, hogy erre a két napra minden tökéletes legyen, innen is köszönöm nekik!

– A program mindenki számára elérhető, de érdekelne, hogy melyik az a három program, amit te személy szerint kiemelnél?

– Jöjjön akkor három, ami így együtt fémjelzi a Brain Bar elképesztő sokféleségét. Budapestre hozzuk a bolygó egyik vezető alvásszakértőjét, Dr. Sophie Bostock brit egészségpszichológust, hogy kiszedjük belőle a minőségi pihenés és az inszomnia leküzdésének titkait.

Kevés ennél időszerűbb téma akad egy olyan korszakban, amikor minden második ember kialvatlansággal küzd, miközben józan paraszti ésszel hamar belátható, hogy pihenés nélkül az előttünk álló kihívások leküzdésében sem leszünk sikeresek.

Rendezünk egy vitát a hiphop jövőjéről, társadalomformáló szerepéről “old school vs. new school” címmel, amelyben az idén ötvenéves műfaj hazai új generációjának nagyágyúi, Sisi és 6363 csapnak össze olyan veteránokkal, mint Eckü és Busa Pista. Nem utolsó sorban érkezik a világ talán legvitatottabb jövőkutatója, az orosz-amerikai Peter Turchin, aki saját természettudományos módszerrel, big data alapon elemzi az emberi történelmet, és ebből vázolja fel a jövő forgatókönyveit. Nem túl optimista, cserébe rendkívül érdekes. Amit felsoroltam, a Brain Bar programjának legfeljebb egy százaléka volt –nézzetek rá a többire is, szeretettel várunk mindenkit!

magyar zene háza | brain bar | böszörményi nagy gergely | nagy sztori | dr sophie bostock

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom