Pest megye dobogós helyezést ért el ebben az uniós rangsorban

Az Eurostat azt vizsgálta, mennyien szállnak vonatra az ingázók közül, ezzel is támogatva a környezetbarát közlekedést.

Adataik szerint az Európai Unióban 2022-ben a 197 millió 15 és 64 év közötti munkavállaló közül több mint 12,5 millióan választották a kötöttpályás közlekedést, ami a teljes foglalkoztatott népesség 6,4 százalékának felel meg, és 4,4 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest.

A dolgozók teljes létszámához viszonyítva a belga Brabant Wallon tartományban vonatoztak a legtöbben (45 százalék), majd egy másik belga tartomány, Vlaams-Brabant következik (42 százalék), a harmadik helyen pedig Pest megyét találjuk (41 százalék).

A negyedik a belgiumi Namur tartomány (38 százalék), majd az osztrák Burgenland (36 százalék) és Niederösterreich következik (29 százalék).

Ugyanakkor az európaiak nemcsak az ingázáshoz, hanem a hosszabb utazásokhoz is egyre szívesebben válaszják a vonatot. A Trip.com-on történő vonatfoglalások száma is egyre nő, és különösen a Z generáció érdeklődik a környezetbarát alternatívák iránt.

Akit pedig érdekel, hogy mennyi szén-dioxid-kibocsátást spórolhat meg egy-egy vonatúttal, az a TrainPal jegyértékesítési platformon nyomon követheti.

Több ország is igyekszik vonatozásra buzdítani az embereket, először Németország állt elő a 49 eurós jeggyel, majd Magyarország, Portugália és Franciaország is követte a példát, itt ráadásul a vonatjegyek árának csökkentésével párhuzamosan megemelnék a repülőjegyek árát is.

Összesslglben ebben az európai országban ülnek az emberek a legszívesebben vonatra, ha pedig Budapestről indulunk, erre az úti célra éri meg a leginkább vasúton utaznunk.

(Forrás: Schengen Visa Info, képek: Getty Images)

vasút | statisztika | vonat | eurostat | ingázók

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom