Kétszáz éves alkoholtörvényt módosít Írország

Az ír hatóságok bejelentették, hogy módosítják az ország alkoholengedélyezéssel kapcsolatos törvényeit, hogy fellendítsék a városi kultúrát és a szórakozóhelyeket.

Ahogy Leo Varadkar miniszterelnök-helyettes fogalmazott, Írország Európa többi részével egyenrangúan vonzó úti céllá szeretne válni. Mint mondta, sorra zárnak be a vidéki pubok, a helyiek pedig ezzel a kultúrájuk fontos elemeit veszítik el.

Az országban az alkoholra egy mintegy száz törvényből összeálló szabályozás vonatkozik, amelynek egy része egészen kétszáz évvel ezelőttre nyúlik vissza, és a kocsmáknak gyakran olyan bürokráciai útvesztőn kell átverekedniük magukat, amelyben sokan elakadnak.

Nem csoda, hogy Írországban az elmúlt húsz évben egyre csökkent az éjszakai klubok száma. Míg a kétezres évek elején körülbelül ötszáz szórakozóhely működött, mára már egyes becslések szerint mindössze körülbelül nyolcvan maradt ezekből.

A jelenlegi jogszabályok szerint például a pubokban hétfőtől csütörtökig éjjel fél 12-ig, pénteken és szombaton hajnali fél 1-ig, vasárnap pedig este 11-ig lehet alkoholt felszolgálni.

Olyan furcsa szabályok is vannak például, hogy azoknak, akik fél 11 után is szeretnének italt árulni, egy jelenlegi tulajdonostól kell engedélyt venniük, új kocsmaként erre nincs lehetőségük. Az engedélyek nagy részét ráadásul zárt aukciókon adják el, és gyakran olyan áruházláncok veszik át őket, amelyek az éjszakai alkoholárusítással akarják növelni a versenyképességüket.

Az éjszakai bárok ugyanakkor kérhetnek hosszabbítást az alkoholárusítási órákra, de ez egy hosszadalmas és költséges folyamat, amelyet minden egyes ilyen estére külön el kell végezniük. Az új javaslat szerint viszont éves engedélyt kapnának, heti hét napra.

Az éjszakai bárok így akár fél 3-ig is árusíthatnak majd alkoholt, az éjszakai klubok pedig reggel 5-ig is szolgálhatnának fel, miközben reggel 6-ig nyitva tarthatnak.

A sima pubokban a hét minden napján délelőtt fél 11 és hajnali fél 1 között lehet majd alkoholt inni a várhatóan 2023 elején hatályba lépő szabályozásnak köszönhetően.

Hogy az alkoholnak mekkora szerepe van a gazdaság gördülékeny működésében, arra Japán különös kezdeményezése is rávilágít. És hogy melyik európai országban fogyasztják a legtöbb alkoholt? A válasz meglepő lehet.

(Forrás: The Mayor, GCN, képek: Getty Images)

törvény | írország | alkoholkereskedelem | alkohol | pub

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom