Figyelmeztetést adtak ki a légi közlekedésre: mi történik, ha kitör a vulkán Izlandon?

Október vége óta több tízezer földrengést mértek az izlandi Reykjanes-félszigeten, az ország délnyugati részén, kedden pedig az izlandi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a következő napokban nagy valószínűséggel vulkánkitörés lesz.

A megnövekedett szeizmikus aktivitás és a kilenc mérföldes föld alatti magmafolyó kialakulása miatt a hatóságok az elmúlt napokban szükségállapotot hirdettek, és kiürítették a több mint háromezer lakosú halászvárost, Grindavíkot. A múlt héten ideiglenesen bezárták a Blue Lagoon-t is, kedden pedig a zárva tartást meghosszabbították november 30-ig.

Bár a hatóságok szerint a szeizmikus aktivitás intenzitása némileg csökkent, továbbra is kitörésre figyelmeztetnek, miután a magmafolyó mentén továbbra is élénk a mozgás.

Az ország alatt két tektonikus lemez található, amelyeket egy tenger alatti, vulkanikus hegylánc választ el egymástól, amelyből olvadt forró kőzet és magma szivárog. Földrengések akkor fordulnak elő, amikor a magma átnyomódik a lemezeken.

A Fagradalsfjall vulkán kitörése Izlandon

Ez a kitörés valószínűleg nem fog fennakadásokat okozni a légi közlekedésben, ahogyan 2010-ben az ország egyik legnagyobb vulkánja, az Eyjafjallajokull kitörése okozott. Akkor a hatalmas hamufelhő napokra fennakadásokat okozott az egész európai légi közlekedésben.

Az izlandi kormány szerint nem valószínű, hogy ez a kitörés ugyanolyan mértékű bonyodalmakat okozna, bár a zavarok lehetősége nem zárható ki teljesen.

A Litli-Hrútur vulkán kitörése 2023. július 10-én kezdődött a Reykjanes-félszigeten

Mint a kormányzati honlapon írták, a vulkánkitörések hatása jellemzően meghatározott területekre korlátozódik, és korábban az itteni kitörések nem érintették az izlandi járatokat.

Ugyanakkor narancssárga figyelmeztetést adtak ki a légi közlekedésre, de jelenleg nincsenek fennakadások, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva állnak. A légitársaságok szoros figyelemmel kísérik az Izlandról érkező jelentéseket.

​Idén harmadszor tört ki a világ egyik legaktívabb vulkánja, és evakuációs tervet dolgozott ki baj esetére egy másik európai ország is.

(Forrás: New York Times, képek: Getty Images)

repülő | légi közlekedés | szükségállapot | Grindavík | Reykjanes

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom