Mielőtt Izlandra mész, meg kell fogadnod néhány dolgot

Izland igyekszik összehangolni a turisztikai és a klímacéljait, és arra ösztönzi a látogatókat, hogy tiszteljék az érintetlen természeti környezetet.

Ennek érdekében például egy hét fogadalomból álló listát készítettek, amely emlékezteti az embert arra, hogy milyen sérülékeny is az izlandi ökoszisztéma. Így hangzanak az ígéretek, melyeket a pledge.visiticeland oldalon lehet pipálgatni:

  • Ígérem, hogy felelős turista leszek
  • Amikor új helyeket fezedek fel, úgy hagyom ott őket, ahogyan találtam
  • Olyan fotókat csinálok, amikért meg lehet halni, anélkül, hogy meghalnék értük
  • Követem az utat az ismeretlenbe, de nem térek le róla
  • Csak ott parkolok, ahol lehet
  • Ha a csillagok alatt alszom, kempingben teszem ezt
  • És ha hív a természet, nem válaszolok neki a természetben

A Visit Iceland oldalán azután tovább böngészve további segítséget kapunk a fenntartható kiránduláshoz a „tervezd meg az utazásod“ fül alatt. A karbonkalkulátorral kiszámolhatjuk, hogy mekkora lábnyommal jár az utazásunk, a látogatószámlálóban pedig

megnézhetjük, hogyan alakul a legnépszerűbb helyszínek látogatottsága napokra és hónapokra lebontva, és melyik a legforgalmasabb óra.

Ez alapján tudunk úgy tervezni, hogy elkerüljük a tömeget, és csökkentsük az ökoszisztémára gyakorolt hatást.

Aki igazán ki akarja aknázni az Izlandon töltött időt, annak érdemes tovább, legalább tíz napig maradni, és elmenni legalább egyszer fürdőbe, túrázni egyet a hegyekben, és megismerkedni az izlandi pónikkal.

Az autó nagyszerű eszköz lehet az ország felfedezésére, különösen, ha elektromos, érdemes tehát kibérelni egy tölthető járművet. A töltőállomások listája szintén megtalálható a Visit Icelanden.

Ha ebben az időszakban utazunk Izlandra, jó eséllyel láthatjuk az északi fényt is, nem véletlen, hogy a válságban is özönlenek ide a turisták.

(Forrás: Euronews, képek: Getty Images)

utazás | izland | fenntarthatóság | környezetvédelem

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom