Erre kérik az Izraelben rekedt magyarokat és az oda készülőket

A magyar hatóságok nem tudnak magyar áldozatról, sérültről Izraelben, ugyanakkor arra kérnek mindenkit, hogy egyelőre ne utazzon a közel-keleti országba mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán vasárnap az Izraelt ért támadásokkal kapcsolatban.

Mint a külügyminiszter elmondta, négyszáz, Izraelben tartózkodó magyarral tartják a kapcsolatot, akiket folyamatosan tájékoztatnak a biztonsági helyzetről és a repülőtér működéséről.

A Ben Gurion repülőtér nyitva van, ám a légitársaságok jelentős része törölte a járatait. A külügyminisztérium és a konzuli szolgálat ugyanakkor mindent elkövet az Izraelben tartózkodó magyarok hazaszállításáért, biztonságáért.

 

Arra kérik az Izraelben tartózkodó magyarokat, hogy lépjenek kapcsolatba a külügyminisztériummal és regisztráljanak konzuli védelemért, mert így könnyebben tudnak segíteni a magyar hatóságok.

Szijjártó Péter azt is elmondta, hogy a tel-aviv-i magyar nagykövetség munkatársainak többször óvóhelyre kellett vonulniuk, és Budapesten is a vészhelyzeti központban megemelt konzuli létszámmal dolgoznak, hogy a hozzájuk forduló magyar állampolgároknak a lehető legtöbb segítséget nyújthassák.

Egy kilencven tagú turistacsoport tartózkodik jelenleg a Ben Gurion repülőtéren, őket ellátták élelemmel, vízzel, és szállást is felajánlottak nekik a Wizz Airrel együttműködve, de ezt nem kívánták igénybe venni.

Továbbá egy másik, harminc tagú turistacsoporttal is kapcsolatban állnak, a körülményekhez képest jelenleg biztonságban vannak, csakúgy mint az a Gázai övezetben tartózkodó tizenkét magyar állampolgár, akivel szintén kapcsolatban állnak a magyar hatóságok.

A légitársaságok sorra törlik a járataikat

Szombat délutánig a járatok mintegy tizenhat százalékát törölték, míg huszonhárom százalék késéssel indult a Tel-Aviv mellett található Ben Gurion nemzetközi repülőtérre.

A Wizz Air is felfüggesztette a járatait, a Lufthansa Tel-Avivból Frankfurtba tartó gépe még felszállt szombaton, de az összes többi járatot törölték.

A Walla! News izraeli hírportál szerint a Swiss Air, az Austrian Airlines és a Turkish Airlines is törölte az Izraelbe tartó és onnan induló járatait, az El Al izraeli nemzeti légitársaság pedig közölte, hogy az utasok díjmentesen lemondhatják a foglalásaikat, és egy sürgősségi forródrótot is létrehoztak a lemondást illetve átfoglalást kérő ügyfeleknek.

Néhány Izraelbe tartó járatot menet közben irányítottak át más, repülőterekre, és olyan is volt, amelyiknek vissza kellet fordulnia. A United Airlines péntek este, San Franciscóból indult járata körülbelül hét órát tett meg az öszesen tizenhárom órás útból, amikor Grönland felett visszafordult.

A légitársaságok közleménye szerint szorosan figyelemmel kísérik a helyzetet, és szükség szerint módosítják a járatok menetrendjét.

(Forrás: MTI, CNN, képek: Getty Images, Unsplash)

 

Ben Gurion repülőtér | utazás | tel-aviv | járatok | izrael

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom