Magyarországra érkezik a világhírű koreai szerzetes séf

A koreai kulináris világ titkos kincse, Jeong Kwan szerzetesnő, a Chef's Table című Netflix-sorozat filozófus-séfje a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként szeptemberben Magyarországra jön. Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook-oldalán keresztül.

A filozófus séf, aki felkavarta a gasztrovilágot

Jeong Kwan a filozófia és a gasztronómia világát összekapcsolva kivételes egyéniségként hoz létre különlegeset. Sosem járt szakiskolába és saját étterme sem volt, 2022-ben mégis elnyerhette az Ázsia kulináris ikonja címet a világ ötven legjobb ázsiai éttermét díjazó összesítésben.

A koreai buddhista szerzetes nem séfként, hanem zen gyakorlóként közelíti meg a főzést.

Húszas évei közepén elhagyta az otthonát, hogy a buddhizmust gyakorolja és megtalálja az élet mélyebb értelmét. Miután elsajátította a zen buddhizmus alapjait, elkezdte behatóbban tanulmányozni a táplálkozás és az élet összefüggéseit. Hírneve az egyszerűség és a tisztelet körül összpontosul. Konyhaművészetében semmi sem túl bonyolult vagy túl díszes, az alapanyagok és azok természetes ízei állnak a középpontban. Nem verseng a Michelin-csillagokért és hírnévért, a Chunjinam templomban végzett munkája során elsősorban a közösséget szolgálja.

Az alapanyagok tisztelete

Jeong Kwan hozzáállása a táplálkozáshoz és a főzéshez valóságos filozófia.

Azt vallja, hogy az alapanyagoknak tisztelettel kell bánni és ki kell emelni azok természetes ízét.

Nem alkalmaz mesterséges adalékokat vagy ízfokozókat, inkább az időt, a gondosságot és a türelmet részesíti előnyben. A séf munkájában a zöldségek, a gyümölcsök és az egyéb növényi alapanyagok játszanak kulcsszerepet, és az ételekben megjelenő színek és ízek a szezonok és a természet változásait tükrözik. Filozófiája meghaladja a főzés egyszerű cselekedetét. Azt vallja, hogy a séfizmus az élet egy része, és az étkezés lehet egy mély szellemi élmény. Az étkezés során való jelenlét és szemlélődés az összes érzék bevonásával lehetővé teszi az emberek számára, hogy kapcsolatba kerüljenek önmagukkal és a világgal. Ez a hozzáállás segít elkerülni az evés rohanását és a táplálék felületes fogyasztását.

Koreai templomi konyha: az élet tisztelete és a fenntarthatóság

A koreai buddhista templomi konyhaművészet egy olyan kulináris hagyomány, amely az egyszerűség és a tudatosság szépségét ünnepli. Az étel itt nem csupán táplálék, hanem egy spirituális tapasztalat is. Ez a hagyomány emlékeztet bennünket arra, hogy az étkezés lehet sokkal több, mint a gyomrunk megtöltése. Az egyszerűség és a tudatosság, a fenntarthatóság az élet minden területén inspiráló példaként szolgálhatnak mindannyiunknak.

A koreai buddhista templomi konyhaművészetben az alapanyagok kiválasztása kiemelkedően fontos. Az étel elkészítésekor a séfek figyelembe veszik az évszakot és az adott terület kínálatát, így mindig a friss és helyi alapanyagok kerülnek az ételbe. Gyakran használnak hagyományos technikákat, például fermentálást, párolást vagy főzést, amelyek megőrzik az alapanyagok természetes ízét és tápértékét.  Jeong Kwan konyhájában az idő az egyik legfontosabb hozzávaló. Maguk készítenek el mindent, például a szójaszószt is, ami akár több évig is eltarthat, de ez teszi lehetővé, hogy az összetevők harmóniában érjenek össze.

Ezenkívül a vegetáriánus étrend elvei is erősen jelen vannak a koreai templomi konyhaművészetben. A buddhista gyakorlat részeként sok templomi étel vegetáriánus vagy vegán, és a hús, hal és tejtermékek helyett növényi fehérjéket, például tofut vagy gombákat használnak az étel elkészítéséhez. Az úgynevezett átható fűszereket, mint például  a hagyma vagy a fokhagyma kerüli.

Jeong Kwan egyedülálló alak a kulináris világban és a filozófiában egyaránt. Az ő munkássága arra emlékeztet, hogy az étel nem csupán testünk tápláléka, hanem lelkünk tápláléka is lehet. A tisztelet, a jelenlét és a szeretet az alapanyagok iránt megmutatja, hogy a séfizmus lehet egy szellemi gyakorlat, amely mélyebb értelemmel tölti meg mindennapi életünket. Jeong Kwan példája inspirációként szolgál mindannyiunk számára, hogy több tudatosságot vigyünk az étkezésünkbe és az életünkbe.

Dátum: 2023.09.25., 15:00-17:30

Helyszín: élő közvetítés a Koreai Kulturális Központ Facebook-oldalán.

A programlista tájékoztató jellegű, a szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

koreai | előadás | Jeong Kwan | szerzetes | online

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom