Ez a hétköznapi fogás lehet a jövő űrétele

Az űrutazás rendkívül izgalmas és sok kutatómunkát igénylő terület. Ennek egyik aspektusa a táplálkozás. Ha ugyanis a Földtől egy távol lévő bolygóra szeretnénk embert küldeni, ki kell találni, hogy miként tudják majd előállítani saját ételeiket. 

Az American Chemical Society élelmiszertudományi folyóiratában megjelent cikkben a kutatók számítógépes modellezést használtak, amiben a fenntartható táplálkozási formákat keresték az űrhajósok számára. Ezek alapján pedig megállapították, hogy a legjobb tápérték és a minimális termelési erőforrások miatt egy vegán étel lehet a befutó.

A fogás édesburgonyából, kelkáposztából, szójából, mákból, árpából, földimogyoróból és napraforgóból készül.

A kutatók ebből a hozzávalókészletből készítettek egy űrsalátát, amit négy tesztelőnek tálalták fel, hogy meggyőződjenek arról, valóban ízletes-e. A fogadtatás nagyszerű volt,

sőt, valakitől elhangzott az is, hogy mindennap szívesen fogyasztaná az ételt.

Ez is a cél. Hiszen, bár a fenti élelmiszerek mindegyike jól növekedhet mesterségesen kialakított, űrbeli körülmények között is, a kutatóknak azonban azon is dolgozniuk kell, hogyan lehet ezeket változatosan, izgalmasan elkészíteni. Az űrhajósoknak ugyanis nemcsak jóllakottnak kell lenniük, de jól is kell érezniük magukat a Földtől távol.

Így készül az űrsaláta

A kép illusztráció

Hozzávalók:

  • 63 gramm főtt szójabab
  • 642 gramm főtt édesburgonya
  • 223 gramm főtt árpa
  • 79 gramm nyers kelkáposzta
  • 25 gramm hántolatlan, pörkölt földimogyoró
  • 155 gramm mák
  • 18 gramm hántolatlan, pirított napraforgómag
  • Opcionálisan tetszőleges salátaöntet

Elkészítés

Első lépés: Alaposan főzzük meg és hűtsük szobahőmérsékletűre a szójababot, az árpát és az édesburgonyát.

Második lépés: A kelkáposztát tépkedjük fel vagy vágjuk falatnyi darabokra.

Harmadik lépés: Keverjük össze az alapanyagokat egy nagy tálban, frissen fogyasszuk.

(Forrás: Atlas Obscura, fotók: Getty)

űrsaláta | asztronauta | űrhajós | űrétel

FOLYTASD EZZEL

A kertem, a házam, az otthonom – érezd benne jól magad

A magyar ital, amivel kompromisszumok nélkül tehetsz sokat az egészségedért

Rendeld meg a Roadster magazin 16. számát!

Itt van a nyár, ami már önmagában remek hír, de azzal tudjuk fokozni a hangulatot, hogy a napokban megjelenik a Roadster magazin legújabb száma is. Mit találunk benne? Ellátogatunk az Azori-szigetekre, Dubajba és megnézzük Isztambul egyik legenergikusabb kerületét, Beyoğlut. Találkozunk a világhírű brit dizájnerrel, Tom Dixonnal, kifaggatjuk az ikonikus fotós, Slim Aarons hagyatékát őrző Getty Images igazgatóját, és Bott Frigyes meghívására Európa legjobb sommelier-jeivel végigkóstoljuk a régió legérdekesebb furmintjait. Elmerülünk a független kiadású zine-ek színes és hangos világába, meglátogatjuk a Tisza Cipő főhadiszállását, megtapintjuk, mit tudnak az ukrán-Kárpátokból érkező kéziszövésű szőnyegek, egy MV Agusta nyergében pedig végigmotorozzuk Szardínia vadregényes hegyeit. Ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá! A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat és a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram