Akusztikai wellness – Így tehetik még kellemesebbé a mindennapjaidat a hangok és a fények

Amikor a hang és a fény összefut, két világ találkozik. A tervezők vagy a helyeket megálmodók ma már tisztában vannak vele, hogy a jobb minőségű, megfelelő módon megvalósított világítás és hangrendszer vizuálisan, biológiailag és érzelmileg is befolyásolja a helyiségben tartózkodók közérzetét. A jól megvilágított terek javíthatják a hosszabb időt bent töltők hangulatát és akár a teljesítményét is, ha a mindennapi feladatokról van szó.

„Megtörtént esetként” egy mutatós szingapúri irodában például természethangok jönnek elő a K-array hangszóróiból, hogy segítsék a munkát. Két exceltáblába bevitt cella között madarak csiripelnek a háttérben, nyugtató tengerzúgás vagy erdősusogás hallatszik pont olyan hangszintre belőve, hogy kioltsa az egyéb zavaró zajokat és a kinti beszélgetések olykor figyelemelvonó beszűrődését.

Egy ilyen közösségi térben nemcsak a hangok szabályozása, hanem a fénybeállítás is fontos, hiszen viszonylag kevesen szeretnek egész nap csonton világító neonfényben ülni, sokkal kellemesebb, ha a hideg fény az ember bioritmusát követve fokozatosan szabályozva vált át melegbe, délután gyengéden átvezet az esti órákba, már-már bárhangulatot idézve.

Na, pont ezt nyújtja a K-array, ezt a technológiát és minőséget pedig egyik márka sem tudja ilyen formában megadni.

Egy harmonikus kialakítású étterem esetében ugyancsak kiemelten fontosak a fény- és a „hangviszonyok”, mert szívesebben töltjük az időt ilyen helyen, mint ahogyan tovább maradunk egy olyan üzletben is, ahol szépek a fények, simogatóan lágy a zene vagy otthonos a körítés.

Ezért az élményért felelhet a K-array, legyen az a márka bármelyik terméke a legkisebb, gyufásdobozba is beférő speakertől kezdve a kígyó módjára tekergő és csavargatható flexibilis eszközön át a talán legizgalmasabbig, a világítótestbe épített hangszóróig.

Lámpának gondolnánk, de annál jóval több

Utóbbinál érdemes megállni egy pillanatra, mert a K-scape termékcsalád darabjai debütálásukkor unikálisnak számítottak. A hang és a fény találkozását ilyen minőségben prezentáló eszközt még nem álmodott meg senki.

Elsőre egy dizájnos lámpának tűnik, ami alul és fölül is világít, a beépített hangszórója pedig úgy szolgáltatja a zenét, hogy úgy érezzük, az ütemek valamennyi irányból megérintenek.

A bluetooth segítségével vezérelhető eszközhöz nyilván kell még egy „mélyet” biztosító varázsdoboz is, ami bárhová elhelyezhető a helyiségben. Lényegesen kisebb a vetélytársaihoz viszonyítva és olyan akusztikai élménnyel kényeztet, amire semmilyen más, hasonló méretű termék nem képes. Persze nem mindegy, hová helyezzük el, de annyi bizonyos, hogy fal mellé érdemes pakolni, a szobasarok viszont már túl sok lehet.

Alapesetben standard gyári színekben választhatók a termékek, de igazából bármilyen egyedi megoldásra nyitottak. Most kicsit átmegyünk fénytechnikusba, de ha mondjuk az a kívánságunk, hogy egy két méteres csík lefelé világítson 64 lumennel, fölfelé pedig a mennyezetre rózsaszín derítőfényt adjon, az is kivitelezhető. Megmondjuk, mit szeretnénk és a technológia alkalmazkodik ehhez; az eszköz akár elbújhat, de előtérbe is kerülhet, hogy a dizájnra érzékenyek felkapják rá a fejüket.

Elsősorban tehát azoknak ajánlható, akiknek valamilyen teret kell megálmodniuk világítás és hangosítás szempontjából, legyen az múzeum, közösségi iroda, kis galéria, könyvtár, konferenciaterem, üzlethelyiség vagy meeting room, hogy a hangot a messzebb ülők is úgy hallják, mintha közvetlenül a fülüknél süvítene.

Nyilván otthonunkban is működhet, a menőségfaktora elég erős.

Nem az, aminek látszik

Mint az köztudott, a hang-, a fény-, és a klímatechnológiához kapcsolható eszközök vagy a biztonságtechnikai kellékek hagyományos értelemben véve a „csúnya dolgok halmazába” tartoznak – mármint akkor, amikor megpróbáljuk őket egy dekoratív környezetben elhelyezni.

A K-array termékeivel ez a gond lehúzható a problémalistáról, mert nem csúfítják el a szép enteriőrt, mi több, formájukkal, dizájnvilágukkal és személyre szabhatóságukkal remekül passzolhatnak egy adott környezetbe.

És ami talán még extrább, hogy alapesetben nem mindenki veszi észre egyből, vagy nem is sejti, hogy amit maga előtt lát, az éppenséggel az adott helyiség fénybeállításaiért vagy hanghatásaiért felel.

Plusz remekül illeszkedik a miliőbe.

Speaker revolúció

Az K-array alapítása a kilencvenes évekre datálódik, amikor három olasz –  Massimo Ferrati, Carlo Tatini és fia, Alessandro – elhatározta, hogy kirobbantja a hordozható hangrendszerek forradalmát és vetélytársai termékeihez képest könnyebb, rövidebb, kisebb eszközöket tervezve garantálja a legdrágább produktumokra jellemző prémium hangzást.

Az olasz márka a 2005-ös Mugellóba költözését követően esett át egy keresztelőn és vette fel ma is használatos nevét. Innovatív technológiájával és határokat feszegető vállalásaival a napjainkban már világhírű K-array az átlagos hangfalmárkánál különlegesebb és kifinomultabb eszközöket gyárt; mozik, színházak és rendezvényhelyszínek számára készít audiovizuális rendszereket. Olyan egyedi eszközöket tervez, amelyek tökéletes és tiszta hangélményt adnak. A K-array közvetített már hangot a New York-i World Trade Centerben, a londoni Royal Opera Houseban, a Dubai White Nightclubbal vagy a firenzei Gucci Múzeumban.

Pici, vékony, alig kiszúrható eszközökről van szó, melyek a Pannonhalmi Főapátság és a Magyar Állami Operaház hangrendszerét is biztosítják. Ez főként utóbbi intézmény esetében számít bravúrnak, mivel az építészeket szigorú szabályok kötötték a felújítás során. Minél közelebb kellett lenniük ugyanis az épület eredeti állapotához, azaz amennyire csak lehetett, el kellett bújtatniuk a modern technikát.

A Pyton sorozat aranyszínű KP102-es modelljeivel ez annyira jól sikerült, hogy egy szakavatott szem sem mondja meg, hogy bizonyos helyekre hangsugárzók vannak beépítve. Mélysugárzókat helyeztek el például a nézőtér alá, továbbá a környezetébe illeszkedő hangszórókat telepítettek a Vörös Szalonban, a királyi páholy tölgyfaborítású fogadótermében, illetve a székek alatt is kiépítették a hangrendszert, úgyhogy az Operaház valamennyi négyzetcentiméterén tökéletesen hallható minden.

A K-array hazai forgalmazója az Audio Partner Kft.

speaker | K-array | audió | hang | dizájn

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom