Nagy változás jön a MÁV-nál, ezekről a vonatokról hamarosan száműzik a kalauzokat

A két hónaposra tervezett tesztelési, majd az értékelési folyamat után várhatóan számos elővárosi és vidéki vonalra is kiterjesztik a kalauz nélküli közlekedést.

Először azonban a MÁV-Start Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os vonatain nem lesz kalauz április 7-től. Szúrópróbaszerű jegyellenőrzéseket viszont továbbra is tartanak.

A cég indoklása szerint a március 1-jén bevezetett új tarifa- és kedvezményrendszer jelentősen egyszerűsítette a jegyváltást és az utazást, ezért nem szükséges az állandó jegyvizsgálói jelenlét a vonatokon. A mostani tapasztalatok alapján döntenek az intézkedés kiterjesztésről, illetve amennyiben szükséges, akkor előtte "finomhangolást végeznek rajta".

Hasonló megoldást Nyugat-Európában és néhány térségbeli országban is látni.

A változtatás az eddiginél több feladatot ró a mozdonyvezetőkre, mert ők látják majd el az élőszavas utastájékoztatást a hangosbemondón keresztül rendkívüli helyzet vagy forgalmi okból történő megállás esetén.

A mozdonyvezetők feladata lesz az utasok biztonságos fel- és leszállásának ellenőrzése a visszapillantó tükrök, illetve a kamerarendszer segítségével, valamint a fogyatékossággal élő vagy mozgásukban korlátozott utasok be- vagy leszállításának segítése a kerekesszék-emelő berendezés kezelésével.

A mozdonyvezető hatáskörébe tartozik a biztonságos közlekedés egyes feltételeinek ellenőrzése, így a "megfelelő ajtóműködés vagy az utastér szemrevételezéssel történő átnézése, egyes utazási komforttényezők (például a beltéri hőmérséklet) ellenőrzése".

A társaság közleménye azt írja, a legfontosabb az utasok biztonsága, és felhívják a figyelmet az ajtók melletti vészhívókra; ennek használatával lehet felvenni a kapcsolatot a mozdonyvezetővel bármilyen rendellenesség esetén.

Pilisvörösvár és Rákos között az állomásokon, megállóhelyeken van pénztár vagy jegykiadó automata, emellett a MÁV-appban is lehet jegyet venni. A tesztidőszak első hónapjában, május 5-ig a menetjegy, bérlet vagy érvényes utazásra jogosító okmány nélkül felszálló utasok 2600 forintos pótdíjra számíthatnak a jegy árán kívül, május 6-tól pedig a pótdíj 25 ezer forint lesz.

A vonatozás kedvelőinek korábban jó hírrel szolgált a MÁV, a nyáron közvetlen járattal utazhatnak a magyarok egyik kedvenc tengerpartjára.

(Forrás: MTI, képek: Getty Images)

magyarország | vonat | vasút | kalauz nélkül | kalauz

FOLYTASD EZZEL

A Duna válasza a rooftop bárokra a Szabadság és az Erzsébet hidak ölelésében

Valódi legenda telefonnal: Polly Dániel és a Xiaomi 14 művészi projektje

Rendeld meg a Roadster magazin 15. számát!

Nyakunkon a tavasz, és ami még jobb hír, itt a legújabb Roadster magazin is. Mit találunk benne? Találkozunk az amerikai képzőművésszel, Jim Denevannel, aki amellett, hogy land artban utazik, egy csodás rendezvényszervező céget is működtet, amely elképesztő helyeken szervez vacsorákat Kaliforniától kezdve Dél-Afrikán át Toszkánáig. Kifaggatjuk a kultikus Iditarod Trail Race kutyás szánhúzó verseny szervezőjét, a biennáléra készülő Nemes Márton festőművészt, megismerkedtünk a Friluftsliv filozófiával, Arnaud Montagard fotós révén megnézzük, milyen Amerika hátsó udvara, főzünk a 101 Bistróban, és a Totemism legújabb kollekcióját is szemügyre vesszük. ismét látványos, sok állomásos, 220 oldalas tripet alkottunk, szerintünk érdemes lesz benevezni rá. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram