Egyedülálló szoborpark nyílt a Káli-medence egyik meseszép virágoskertjében

Az alkotásokat meg is lehet vásárolni. 

A Káli Art-Park (KAP) története tavaly kezdődött, amikor a Káli Art Inn tulajdonosa és házigazdái a panzió területén szerettek volna helyet biztosítani egy szabadtéri szoborparknak. Köveskál méltán híres a vendéglátásról, gasztronómiáról, és a KAP alapítói azt gondolták, az oda látogató közönség számára érdekes programokat biztosíthatnának ezzel a kulturális helyszínnel.

A alkotásokat bemutató park a Káli Art Inn virágoskertjében kapott helyet.

Az ott kiállított képzőművészeti alkotásokat pályázat útján választották ki, a beérkezett műveket szakmai zsűri bírálta el. A tulajdonos elképzelése, hogy évről évre újabb tenderek kiírásával, időszakos kiállítások várják majd az érdeklődőket. A zsűri által a legjobbnak választott alkotás kapja a Káli Art Díjat és az alkotás innentől állandó jelleggel megtekinthető lesz a kiállításokon, ami idén Cseh Lili, Egem2 műve lett. Az ötletgazdák nem titkolt célja, hogy a KAP létrehozásával újabb színt hozzanak a köveskáli kultrális programlehetőségek közé, és ezzel növeljék a képzőművészet népszerűségét a környéken.

Az idei évben több mint kéttucat pályamunka érkezett, melyek közül a hattagú zsűri – Topor Tünde, művészettörténész, az Artmagazin főszerkesztője, Petrányi Zsolt, művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, Szabó Ádám, szobrászművész, egyetemi docens, Molnár Júlia, a Káli Art Inn Kft. tulajdonosa, Héjja Róbert, a Káli-medence turisztikai egyesület elnöke, valamint Tóth Pál Sándor, art consultant, műtárgykezelő, a GalleryTool társalapítója – tizenhárom művet választott ki a pályázó szobrászok alkotásai közül, amelyek egy éven át lesznek megtekinthetők a KAP-ban.

– Nagyon örültem a pályázatnak, mert végre magánmecenatúra! Mert olyan műfajt hoz helyzetbe, a szobrászatot, amire mostanában inkább csak a rossz köztéri példák miatt irányult figyelem. Mert vidék, de olyan régió, ami már eleve megköveteli a jó műveket, és olyan helyszín, aminek a múltjából és a hagyományaiból organikusan tud következni egy ilyen önerős, mégis nagyvonalú projekt. És annak örültem a legjobban, hogy fantasztikusan olajozott zsűrizés zajlott a kiválasztásnál, szinte mindenben konszenzussal, aminek a vége a kortárs magyar szobrászat sokszínűségét is bemutatni képes szoborkert lesz – emlékszik vissza Topor Tünde a pályázati időszak kezdetére.

A pandémia a képzőművészetet is hátrányosan érintette. A múzeumok és a kiállítótermek zárva tartottak, az alkotók kevés megrendeléshez jutottak. Ez az évről-évre kiírásra kerülő pályázat lehetőséget kínál a szobrászok számára, hogy minden évben megmutathassák magukat a nagyközönségnek, és persze egy potenciális vásárló rétegnek,

hiszen a kiállított tárgyak mindegyike megvásárolható, amelyekre már a kiállítást megelőzően is nagy érdeklődés mutatkozott.

– A művészi érzékenység leképezi napjainkat, érzéseinket, így válik láthatóvá egy-egy műalkotás révén mindaz, amit az alkotó gondol az őt körülvevő világról. A szobrászat nehezebb helyzetben van mint a festészet vagy fotóművészet, hiszen az alkotások nagyobb tereket igényelnek, így kevés magánlakásba/házba jutnak el. Közterületi kiállító helyszínek kellenek a bemutatásukra, amire tökéletesen alkalmas a Káli Art Inn területén található meseszép virágoskert, ami szabadon látogatható minden nap 9 és 19 óra között. A Káli-medencében élők és az oda látogatók egyaránt különböző benyomásokat szerezhetnek a kiváló művészek alkotásai révén, érzésekről, pillanatokról. Nem utolsó sorban pedig, a Veszprém 2023 kapcsán Magyarországon belül Köveskálra érkező külföldiek, megismerhetnek egy kis szelete a magyar kortárs képzőművészről – összegezi Döbröntei Ildikó,a Káli Art Inn háziasszonya a KAP kialakításának fontosságát.

A KAP-nak otthon adó Köveskál a Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszemében, a Káli-medence területén található, ami télen nyugalommal, tavasszal tündöklő újjászületéssel, nyáron pezsgő élettel, ősszel pedig elbűvölő színpompával várja az érkezőket. Ebben a csodás környezetben kezdte el a működését több mint húsz éve a Káli Art Inn a 17-18. században épült két központi épülettel és a hozzájuk tartozó melléképületekkel. A főépület az elmúlt száz évben többször cserélt gazdát, és egy rövid ideig még tiszti kaszinóként is működött. A majdnem eredeti állapotban fennmaradt épületegyüttes ma három lakosztálynak ad helyet. Az art hotelhez tartozó vendégház 2000-ben nyitotta meg kapuit tizenöt szobával, majd 2009 óta étteremmel is kiegészülve várja a vendégeket.

– A panziónk és a hozzá tartozó étterem számos nemzetközi és hazai elismerést kapott az évek folyamán. Ezek közül a legkiemelkedőbb a 2010-es Sunday Times, ami a száz legjobb európai szálláshely közé választott bennünket. De nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy 2013 és 2018 között a TripAdvisor utazói által az >>ajánlott szálláshely<< címet minden évben mi nyertük el – mondja Ildikó.

A Káli Art Inn létrehozásakor a valódi értékteremtés, értékmegőrzés volt a fő szempont. Épp ezért a mai napig a kertben a növények organikusan tudnak utat törni maguknak, és ahogy az újépítésű szálláshelyek is igazodnak a meglévő épített örökséghez, úgy a parkrész is hasonló elképzelésekkel lett kialakítva. A környezethez, az identitáshoz való igazodás jellemzi az étteremben kínált fogásokat is.

– A képzőművészet valódi értéket és stílusos életteret teremt mind vendégeinknek, mind magunknak. A Káli Art Innben egyértelmű számunkra, hogy a szobák és a közösségi terek dekorációiként nem tömeggyártott képek kerülnek a falakra, hanem eredeti, értéket képviselő művek. Ebben a környezetben méltó helyükre kerülnek mind a kortárs, mind pedig a régebbi alkotások, úgy mint a mindennap használat eszközeink, például a vacsora terítékéül szolgáló antik étkészlet, de a legtöbb szoba bútorzatát is említhetném – fűzi tovább a gondolatsort Döbröntei Csaba, Ildikó férje és vezetőtársa.

A Káli Art-Park szinte folytatásaként, a falu főutcáján található az egykori tehénistállóból kialakított, a klasszikus népi építészetet és az ipari dizájn megoldásait tökéletesen ötvöző Magazin Galéria több mint kétszáz kortárs alkotással, amelyek között a festménytől a grafikán és kisplasztikákon át a vibráló, élénk színű afrikai iparművészeti textíliákig minden megtalálható. A galéria tulajdonosa saját gyűjteményének darabjait állítja itt ki, melyek az elmúlt negyven évben a bécsi lakását díszítették.

A KAP és Magazin Galéria tulajdonosai ezzel a közös gondolkodással és együttműködéssel egy kulturális centrum kialakulását remélik kialakulni a Káli-medencében.

(Fotók: Szabó Miklós)

művészet | kiállítás | park | szobor | kultúra

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom