Kanada bezárja kapuit a külföldiek előtt, akik ingatlant akarnak venni

Január 1-jén életbe lépett az új kanadai törvény, amely két évre gyakorlatilag megtiltja a külföldi vevőknek, hogy befektetésként lakóingatlant vásároljanak.

Az intézkedés azért született, mert a lakásárak az országban a járvány kezdete óta nagyon megugrottak, és ennek oka egyes vélemények szerint a külföldi befektetésekben keresendő.

A lakásárak 2020-ban és 2021-ben tapasztalt meredek emelkedése azonban már jóval a törvény hatályba lépése előtt megfordult 2022-ben. A Kanadai Ingatlanszövetség szerint az átlagos lakásárak valamivel 800 ezer dollár felett tetőztek februárban, azóta pedig folyamatosan csökkentek, és mintegy 13 százalékot estek vissza a csúcshoz képest.

Az ingatlanszövetség aggodalmának adott hangot a törvénnyel kapcsolatban. Mint írták, Kanada multikulturális nemzetként híresült el, amely szívesen fogad embereket a világ minden tájáról, a jelenlegi javaslat ugyanakkor sokat árthat ennek az imázsnak, miközben a hozadékai csekélyek.

Szintén aggódnak amiatt, hogy egy ilyen szabályozást „visszavágás“ követhet az Egyesült Államokban és Mexikóban,

ahol sok kanadai vásárol nyaralót. "Ha Kanada megtiltja az amerikaiaknak, hogy ingatlant birtokoljanak az országban, akkor számíthatunk arra, hogy hasonló választ kapunk" írták.

Kanadában ugyanakkor továbbra is vásárolhatnak ingatlant azok, akik ott is akarnak élni.

Az országnak nem ez az egyetlen közelmúltban született, vitatott törvénye, tavaly nyáron például luxusadót vetett ki a leggazdagabbakra, hasonló, a külföldiek ingatlanvásárlását célzó szabályozást pedig Spanyolország is tervez.

(Forrás: CNN, képek: Getty Images)

ingatlan | kanada | vásárlás | külföldiek | törvény

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom