Véget értek az ünnepek, még jól esik picit üldögélni a kellemes hangulatot árasztó karácsonyfa alatt, de a többség ezekben a napokban már kezdi elbontani azokat. Az elbontás rendben van, de mit csináljunk utána? Artur Cisar-Erlach egészen egyedi megoldást javasol.
Több jó dolgot is tehetünk a küldetését beteljesítő karácsonyfákkal, az egyik visszaültetni őket a természetbe, a másik az, amit Pécsett csinálnak, ahol a Pannon Hőerőmű fogadja, és biomasszaként újrahasznosítja a város környékén utcára dobott karácsonyfákat. A mintegy 35-40 tonna fenyőhulladék nagyjából 85 lakás fűtéséhez elegendő energiát biztosíthat egy teljes hónapig.
Bécsben hasonlóan gondolkodnak, ott környezetbarát távhőt és villamos energiát állítanak elő a helyi egykori karácsonyfákból.
A harmadik lehetőség szintén Ausztriából érkezett: Artur Cisar-Erlach szerint egyszerűen együk meg a díszeitől megfosztott tűlevelűt.
Magából a tűlevélből pestót készít Artur, a kéregből ropogós chipset süt, majd ledarálva sütit készít belőle.
Artur – aki könyvet is írt arról, hogyan ehetjük meg fákat – egyik kedvence a fenyőkéreg, amiből bőségesen talál is a szülőhazájában.
„Különleges, intenzív íze van – magyarázta a DW-nek nyilatkozva. – Kiérződik belőle a gyanta, vagy amilyennek a gyantát képzelnénk, ugyanakkor az étcsokoládé jegyei is visszaköszönnek. A tiszta étcsoki ízeit találjuk meg benne.”
Azért konzervatívabb lehetőségeink is vannak, ha valami karácsonyfa szerűt szeretnénk enni, például mézeskalácsból vagy más süteményből egy tetszetős karácsonyfa-forma is megidézi az ünnep hangulatát, és a gyomrunk is garantáltan bírja.
(Forrás: DW, fotók: Unsplash, illusztráció)
gasztro | karácsony | karácsonyfa | ünnep | Artur Cisar-Erlach
Ezekkel az elektromos bringákkal stílusosan tekerhetsz hegyen-völgyön-városon át
Így készülnek a prémium bútorok Magyarország legnagyobb gyártójánál

Hawaiitól Tanzániáig, az egyik legjobb magyar sommeliertől a belga csúcsdizájnerig, az új Rolls-Royce-tól Horvátország titkos gyöngyszemeiig, a Roadster magazin új lapszáma ismét a világ izgalmas, kreatív és hedonistán lüktető ŕétegeibe viszi el olvasóit. Elmegyünk a bécsi három Michelin-csillagos Amadorba, ahol találkozunk Bencze Ádám sommeiler-vel, beszélgetünk Havancsák Terézzel, aki a közelmúltban kezdett el dolgozni az amerikai outerwear brand AETHERnél, Portugáliában kipróbáljuk, milyen a tengerparton száguldozni az új Ferrarival – egész kellemes –, a kortárs irodalom kedvelőinek pedig egy olyan Roadsternek írt Parti Nagy Lajos írással jelentkezünk, ami szerintünk a legjobbjai közé tartozik. Az aktuális számban lesz egy 20 oldalas mellékletünk is, amelynek főszereplője a még mindig rengeteg újdonságot rejtő Horvátország. Ezen kívül is sok színes történetünk van még, úgyhogy ezúttal is érdemes elmerülni a Roadster gazdag és kalandokkal teli világában!
Megnézem, mert érdekel!