A legszebb ajándékokat nem lehet boltban megvásárolni

Lehetne szájbarágósan is, szótagolva, hangosan kimondani párszor, hogy a sze-re-tet ünnepe, nem az okostelefonoké és a kapszulás kávéfőzőké, de kevés lenne. Évről évre rosszabb, az árak magasba törnek, ha van rá lehetőség, megyünk is utánuk. De minek? Mikor annyival ötletesebb dolgokat is lehet karácsonyra csinálni, tervezni, mint a legújabb okostelefon...

Pár évvel ezelőtt az egyik hipermarketben ródoltam, fűszerekért, pezsgőért, alap adventi szituáció. Beálltam a kasszához vezető sorba, előttem idősebb anyuka, lányával és egy kosárral, amelyben hét darab teljesen ugyanolyan, 2900 forintos férfi piperecsomag volt felhalmozva. Hangosan megvitatták, hogy ez jó lesz a Kálmán bácsinak, meg a Tibike is kamaszodik, jól jön a deó, aztán kifizették a több mint húszezer forintot, és boldogan távoztak. Le van tudva az egész família, jó az illat, lesz deó meg tusfürdő is egy ideig. Vagy tovább tudják ajándékozni, mit bánjuk mi...

Egészen szomorúan és lesújtva pakoltam fel a szalagra a holmijaimat, és azon tűnődtem, hogy tényleg? Ez valós? Vannak, akik így akarnak mindent megúszni? Vagy naív vagyok, és nagyon sokan vannak ezzel így? Mit szomorkodom, ez az átlagos...? Aztán hazafelé próbáltam kitalálni a háttértörténetet és felmenteni a kiscsaládot, hogy ennyi és nem több volt a büdzsé arra a hét emberre. 2900 forint/fő... és akkor... álljon meg a menet!

Ebből simán kijöhet egy mozijegy ára, de akár egy kisebb társulathoz színházjegy is. Nagy csomag kávé, vagy egy meleg kötött sapka. Zoknik, kesztyű, vagy elég sok dolog, amire lehet, hogy Kálmán bácsinak és a tini Tibikének szüksége van.

Ehhez két dolog kell: hajlandóság arra, hogy valóban olyannal lepjük meg a rokont, ami hasznos, és ezért pár kérdéssel feltérképezni a helyzetet, illetve a fent szótagolt szó. Figyelemmel vegyes szeretet, hogy hiába találkoznak csak évi egy-két alkalommal a rokonok, hiába kötelező ez a program, legalább szerezzünk egy kis örömöt, segítsünk valamennyire.

A legjobb és legszebb ajándékokat való igaz, hogy nem lehet boltban megvásárolni, ugyanis ezek éppen az élmények.

Ezekhez szintén szükség van pénzre, de éppen addig nyújtózkodhatunk, ameddig lehetőségünk van. Ha nem fér bele a menő étteremben megült sokfogásos vacsora, csak egy szabadnap délelőttjén való kakaóscsigás reggeli és városi séta, az is egy jó ötlet lehet a barátunknak, akivel kevés időt tudunk együtt tölteni. Mikor voltam utoljára színházban az anyukámmal, kettesben? Régen, így egy páros színházjegy szebb meglepetés, mint egy újabb kötött pulóver.

Egész évben hajtottunk a szerelmemmel, hogy minden flottul menjen, de nem nagyon sikerült kivitelezni, hogy pihenjünk is... jöhet két repülőjegy egy kiválasztott időpontra, a többit majd együtt finanszírozzuk és szervezzük meg. A legjobb baráttal mindig közösen főzőcskézünk, ha valami esemény van... lehet ezt profi szintre emelni egy főzősulis alkalommal. Tudom, hogy egy kedves barátom, aki külföldön él, egy bizonyos dátumon jön haza... miért ne lephetném meg a közös kedvenc előadónk koncertjére vásárolt jegyekkel? Imádni fogja! Végre együtt megyünk az eseményre.

Egy pillantig se forduljon meg a fejünkben, hogy akkor a dupla színházjegy azt jelenti, hogy önző módra magunkat is megajándékozzuk.

Ez nem önzés, ez a közös időtöltés ajándékozása. Persze, ha ehelyett azt választjuk, hogy úgy kap az illető két jegyet, belépőt, hogy maga dönti el a partnerét, az is ugyanolyan jó választás.

Gyerekekkel kicsit más a helyzet, pláne, amikor még nagyon a télapós időszakban vannak. Érthető, hogy felnőttént tudjuk, hogy a huszonharmadik Barbie babánál sokkal hasznosabb lenne egy családi nyaralásra készülni... de ezt egy négy-öt éves kislánynak nehéz elmagyarázni.

Az ismeretlen rokonok, Annácska, akit minden évben csak 25-én látunk, ő kihívás lehet... de manapság? A közösségi oldalak idejében? A korát tudjuk, a család telefonszámát tudjuk, megkérdezhetjük, hogy szereti-e a filmeket, a könyveket, vagy inkább sportos típus-e. Valami okosat biztosan tudnak mondani nekünk róla, ha más nem, kinyomozom a Facebookról, hogy milyen ízlése van. Lehet, hogy Annácskát nem kell a közös élményekkel meglepni, mert nem értékelné, de megeshet, hogy a béna karácsonyos bögre helyett igazán örülne egy drogériás vásárlási utalványnak, amiből azt vesz, amit csak szeretne.

Kár azt hinni, hogy a vásárlási utalvány lelketlen, mert nem az. Hasznos lehet, és nagyobb figyelmességről tanúskodik, mint az egyenajándékok, a szezonális dekorációk, vagy hasonló megúszós csetreszek.

Persze, egy ideális világban tényleg csak azt ajándékoznánk meg, akit nagyon szeretünk, akinek minden szavát lessük, és minden rezdüléséről tudunk. Jó lenne, ha így lenne, és nem kéne behasalni a konvencióknak, három nap alatt végigtúrázni az egész országot, hogy aztán rokoni alapon öt bejgli elfogyasztása és feszengős beszélgetések mellett nekiinduljunk Debrecenből a Fertő-tóhoz. De ha így is van, legyünk türelemmel és figyelemmel, ne vásároljuk meg a hét ugyanolyan piperecsomagot! Azért se, mert a kamasz fiú tuti nem lesz elragadtatva tőle, hogy ugyanolyan illatban úszik majd, mint az év háromszázhatvannégy napján egyáltalán nem szeretett nagybácsija...

Ez is érdekelhet:

Így lehet jobb az idei karácsony, mint eddig bármelyik

Valami elromlott a karácsonnyal, igaz? Szerintünk igen, és elmondjuk, hogyan lehetne megjavítani.

(Fotók: Getty Images)

szeretet ünnepe | ajándékozás | karácsony | élmény | nagy sztori

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom