Így alakítja át a karantén a kultúrát és a művészeket

A Highlights of Hungary Special #5 epizódjában a karantén és a kultúra a téma. Vajon milyen hatást gyakorol(t) ez a soha nem látott kihívás a kultúrára, amelyik egyik napról a másikra veszítette el a talajt, s eközben milyen digitális megoldásokra ösztönözte a különböző szereplőket? Mi tartja életben most az alkotót, nemcsak anyagilag, de szellemileg, mentálisan is? Hogyan lehet megtalálni a szabadságot a bezártságban?

A beszélgetőtársak ezúttal Jedlicska Márton reklámszakember, Prieger Zsolt zenész, producer, az Anima Sound System alapítója, és Máté Gábor színész, rendező, a Katona József Színház igazgatója.

A kultúra fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni ezekben a nehéz időkben sem, és Prieger Zsolt leírásával egy kicsit közelebb is kerülünk hozzá: „A haza kontextusában az első, második és harmadik, aminek eszünkbe kell jutni, az a kultúra. Ebben az oktatás, a gyerekkorunk, a jövőképünk, minden beletartozik. A színház és a zene is.”

Az elsők között a színházakat érintette a járvány és az első intézkedések. A ránk szakadt idő egyszerre lehet áldás és átok – miképpen csapódik le ez a kreatív szférában, s mi lesz ezután?

„A színház egy közösség, feltételezi a közönséget is, és feltételezi azt is, hogy nekünk egy térben kell együtt lenni. Egy térben csinálunk valamit, és utána azt az egy térben csinált valamit megmutatjuk azoknak, akik teljesen véletlenszerűen összejönnek egy térben, és akkor ott egy különleges lelki közösség épül ki valaminek a mentén. Annak mentén, amit mi mutatni akarunk” – mondja Máté Gábor, és képzeletben már a színházteremben várjuk az előadás kezdetét.

Gondolkodjunk hosszútávban, vagy az adott pillanatot akarjuk kimaxolni? No és mi lesz a normális a járvány után?

„Valahol ez egy teszt mindenkinek. Most kiderül, hogy képesek vagyunk-e beleállni a helyzetbe. (...) Minden olyan márka, akinek van mondanivalója, van valami, amiben hisz, az ebben a helyzetben tud valamit mondani” – hallunk egy újabb aspektust Jedlicska Mártontól.

A podcastet ide kattintva lehet meghallgatni, az ötödik special epizód errefelé található.

További kapcsolódó tartalomért kövesd a Highlights of Hungary Facebook és Instagram oldalait.

jedlicska márton | máté gábor | podcast | prieger zsolt | highlights of hungary

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom