Turisták helyett önkéntes karbantartókat várnak a Feröer-szigetekre áprilisban

Karbantartás miatt zárva - sok helyen találkozhattunk már ezzel a felirattal, hamarosan pedig a Feröer-szigetekre is kiírhatnák. Mindezzel természetesen nemes céljuk van a helyieknek, nevezetesen megőrizni a szigetcsoport érintetlen természeti szépségeit.

Néhány hónappal korábban írtunk róla, hogy milyen veszélyeket is hordoz magában az overtourism, vagyis az a jelenség, amikor egy térséget túlzott mértékben lepnek el a turisták. Nemcsak a helyiek életét keseríthetik meg, hanem a környezetre is igen káros hatással lehetnek a nagy számban érkező idegenek.

A Feröer-szigetek jelenleg azon kivételes területek közé tartozik, amelyet jórészt sikerült megőrizni "érintetlennek" és nagyon jó lenne, ha ez így is maradna. Ennek érdekében egy hétvégére lezárják a szigeteket a turisták előtt és karbantartási munkálatokat végeznek majd április 25-27 között.

Minderre azért van szükség, mert az elmúlt években tíz százalékkal emelkedett az ideérkező turisták aránya, a bámulatos sziklák és lélegzetelállító vízesések évente nagyjából 100 ezer látogatót vonzanak.

Most pedig elérkezett az idő arra, hogy egyrészt rendet teremtsenek a már itt járt turisták után, másrészt felkészüljenek az újak érkezésére. A nemes célt szolgáló eseményre önkéntesek jelentkezését várták, akiknek a repülőjegyet ugyan meg kellett vásárolniuk, ám a szállást és étkezést már biztosítják számukra.

A felhívás sikerét mutatja, hogy a meghirdetett 100 hely már el is kelt, idén tehát nincs szükség további segítőkre. A tervek szerint azonban éves hagyományt teremtenének ebből, tehát jövőre ismét lesz lehetőség segíteni a helyieknek a Feröer-szigetek megőrzésében.

És hogy konkrétan miből is áll a hétvégi program? A projekt magában foglalja például gyalogos ösvények kialakítását a gyakran látogatott helyeken, kilátópontok telepítését és a tájékozódást segítő turistajelzések felállítását. A munka végeztével, vasárnap egy lakomát is tartanak a helyiek az önkéntesek számára. Szerintünk egy igazán példás kezdeményezésről van szó, reméljük, hogy még jó sokáig sikerül megőrizni a szigetek természeti szépségeit.

Ha egy fantasztikus videót is megnéznél a szigetcsoportól:

Lehet, hogy most cseréltük le Izlandot a Feröer-szigetekre

Nem egy Florida, és a napsütéses órák száma sem túl magas, de egy második Izlandnak simán tűnik az Atlanti-óceánban lévő szigetcsoport.

(Képek: Unsplash)

karbantartás | környezetvédelem | elturistásodás | önkéntes | természet

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom