A békebeli fürdőváros, melynek medencéiben filmsztárok lubickolnak

Karlovy Vary többek között azzal büszkélkedhet, hogy itt található a legtöbb melegvízű gyógyforrás egy helyen.  De ez még korántsem minden, ami érdekessé teszi  ezt a gyönyörű várost.

A fürdő több mint nyolcvan, egymásba folyó hőforrással büszkélkedhet, amelyek több mint két kilométer mélyről törnek fel. A legmelegebb, a Vřidlo-forrás gejzírként lövell fel az újonnan újra megnyitott Vřidlo oszlopcsarnokban, és akár tizenkét méteres magasságba is felszökik. A víz hőmérséklete 73 fokos, de a kezelések előtt természetesen lehűtik.

Az egész a királlyal kezdődött

A legendák szerint a nyugat-csehországi termálforrásokat IV. Károly fedezte fel a 14. században. A történet szerint a király vadászaton volt a loket-i kastély közelében, amikor egy szarvas hogy, hogy nem, egy termálforráshoz vezette. Az uralkodónak pont kapóra jött a váratlan fordulat, mert lábsérüléssel küzdött.

Az orvosa tanácsára megmártóztatta a meleg vízben  a beteg testrészt ,  amely ennek hatására hamarosan meg is gyógyult.

Károly ekkor rendelte el, hogy alapítsanak várost a hőforrás köré, és ezzel megszületett a régió legnagyobb fürdővárosa, amelynek neve Carlsbad vagy Karlovy Vary, azaz "Károlyfürdő"ma is a királyra emlékezik.

Egy irodalmi óriás nyomában

Goethe nagy rajongója volt a cseh fürdőkultúrának, elhíresült kijelentése szerint Weimar mellett csak Rómában vagy Karlovy Varyban tudott volna élni. 1785 és 1823 között tizenhárom alkalommal járt itt, ami összeadva azt jelenti, hogy összesen három évet töltött a vizek bűvöletében. Számos verset és naplóbejegyzést írt, de rajzolt és geológiai tanulmányokat is készített, miközben felfedezte a környező vidék szépségeit.

A közeli Mariánské Laznéban, hetvenkét éves korában ismerkedett meg legendás szerelmével, Ulrike von Levetzow-val, aki akkor mindössze tizenhét éves volt.

A hatalmas korkülönbség ellenére barátság szövődött kettejük között, Goethe pedig megkérte a lány kezét, ám az kikosarazta.

Az összetört szívű költő ezután többé nem tért vissza Karlovy Varyba, de nevét a város egyik legszebb sétánya őrzi.

Csobbanás hollywoodi filmsztárokkal

Persze nem Goethe volt az egyetlen jelentős figura, aki beleszeretett a környékbe. IV. Károly nyomán például több európai uralkodó is tiszteletét tette itt, Nagy Péter orosz cár és Ferenc József is szívesen mártózott meg a cseh medencékben, és Beethoven, Chopin, Mozart valamint Paganini is a város ünnepelt látogatói közé tartozott.

Filozófusokat, írókat és tudósokat is számon tart az utókor a jeles vendégek között, például Dobrovskýt, Gogolt és Freudot, de Karlovy Vary ma is népszerű a hírességek körében. Ez többek között az éves Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválnak köszönhető, amelyen az utóbbi időben például

Jude Law-t, Robert de Niró-t, Renee Zellweger-t, Robert Pattinson-t és Uma Thurman-t is megpillanthatták azok a szerencsések,

akik a fürdő oszlopsorainál próbáltak elcsípni egy-egy foszlányt az itt tartott sajtótájékoztatóból.

A gyógyító háromszög

A Karlovy Vary-ból, Mariánské Lázně-ből és Františkovy Lázně-ből álló gyógyfürdő-háromszög nyolc másik fürdővárossal együtt tavaly nyáron nyerte el az UNESCO világörökségi státuszt kiemelkedő építészetének és a 18. századig visszanyúló balneoterápiás módszereinek hála.

Itt mutattuk meg a világ tíz leglátványosabb fürdőhelyét, ahol eláll a lélegzet. Ha pedig még nem vagy kész az utazásra, laptopon is bejárhatod a világörökségi helyszíneket.

(Forrás: expats.cz, képek: Unsplash, Pixabay, Wikimédia Commons)

gyógyfürdő | nagy sztori | fürdőváros | csehország | karlovy vary

FOLYTASD EZZEL

Ezzel a tíz fantasztikus dizájntárggyal a legmenőbb hellyé teheted az otthonod

10+1 ikonikus és gyönyörű lámpa, ami garantáltan feldobja az otthonod

Rendeld meg a Roadster magazin 14. számát!

Beköszöntött a tél, és vele együtt megérkezett a Roadster magazin legfrissebb, 14. száma. Mit találunk benne? Kajakkal bejárjuk Grönland izgalmas és lenyűgöző helyeit, találkozunk a világ egyik leghíresebb párterapeutájával, Esther Perellel, és a Netflix által világhírűvé vált dél-koreai séffel, Jeong Kwannal, motorral részt veszünk a Balkan Rallyn, és beszélgetünk Kelecsényi Milán férfiruha-készítővel is. A Dél-afrikai Köztársaságban teszteljük, milyen az új AUDI Q8, és elbeszélgetünk a zoknik Rolls Royce-át gyártó Iszató Nisigucsival is. Elmegyünk egészen Kenyáig, hogy elefántokat nézzünk, az Őrségben kipróbáljuk, milyen a régió legújabb kabinháza, a Kástu, bemutatjuk a Déryné Kenyeret, a város új pékségét, teszteltjük az új elektromos KIÁt, ezen kívül pedig találkozunk még Berki Blanka topmodellel, Áron Eszter divattervezővel és sokan másokkal. A magazin egyéb oldalain a tőlünk megszokott kompromisszummentes színvonalon számolunk be az utazás, a dizájn, a divat, a gasztronómia kifinomult világának történéseiről, és mindarról, amiért az életben rajongani lehet.

Megnézem, mert érdekel!
Instagram
Iratkozz fel a hírlevelünkre!
Iratkozz fel a Roadster hírlevelére, hogy mindig értesülj a legizgalmasabb hírekről, sztorikról és véleményekről az utazás, a dizájn és a gasztronómia világából!
Feliratkozom